30

Στη δίνη της βίας το Ιράκ και το Σάββατο παρά τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας των ιρακινών Αρχών και των αμερικανικών δυνάμεων. Πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας σε υπαίθρια αγορά της Κερμπάλα, ενώ στη Μπακούμπα άγνωστοι δολοφόνησαν 12 σιίτες – μέλη μίας οικογένειας. Τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας παρατείνονται, πάντως, έως το πρωί της Δευτέρας.

Η επίθεση στην ιερή για τους σιίτες πόλη της Κερμπάλα -110χλμ νότια της Βαγδάτης- σημειώθηκε νωρίς το πρωί την ώρα που η αγορά ήταν γεμάτη κόσμο. Τουλάχιστον πέντε άτομα έχααν τη ζωή τους και 25 τραυματίστηκαν.

Νωρίτερα, άγνωστοι είχαν δολοφονήσει 12 σιίτες χωρικούς στην πόλη Μπακούμπα.

Στο αίμα βάφτηκε και η κηδεία της ανταποκρίτριας του Αλ Αραμπίγια στο Ιράκ, η οποία δολοφονήθηκε μαζί με άλλους δύο συναδέλφους της την Παρασκευή.

Στη διάρκεια της κηδείας σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη με αποτέλεσμα να σκοτωθούν αρκετοί άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας που περιφρουρούσαν την νεκρώσιμη ακολουθία.

Κατά τη μεταφορά της σορού της δημοσιογράφου στο νεκροταφείο, άγνωστοι άνοιξαν πυρ με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας αστυνομικός και να τραυματιστούν τέσσερις πολίτες.

Το δίκτυο Αλ Αραμπίγια είχε απευθύνει έκκληση προς όλες τις πλευρές να σεβαστούν την κηδεία της δημοσιογράφου. Η Ατουάρ Μπάχζατ, γνωστή τηλεοπτική ρεπόρτερ στο Ιράκ, ο εικονολήπτης Χάλεντ αλ Φάλαχι και ο ηχολήτης Αντνάν Χαϊράλαχ απήχθησαν και δολοφονήθηκαν στη Σαμάρα.

Παράθυρο αισιοδοξίας

Στο πολιτικό πεδίο το βασικό κόμμα των σουνιτών ανακοίνωσε το Σάββατο ότι μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών, εφόσον το κυβερνών σιιτικό κόμμα ζητήσει συγγνώμη για την καταστροφή σουνιτικών τζαμιών και εγγυηθεί την ασφάλεια των λατρευτικών χώρων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press