51

Δολοφονική «παγίδα» στον Ισμαήλ Χανίγιε ενδέχεται να είναι η ισραηλινή απάντηση σε επιθέσεις αυτοκτονίας της Χαμάς, προειδοποιεί ο πρώην επικεφαλής της Σιν Μπετ και πιθανός μελλοντικός υπουργός Αμυνας Αβί Ντίχτερ. Στις αρχές Μαρτίου η επίσκεψη υψηλόβαθμης αντιπροσωπείας της Χαμάς στη Μόσχα…

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Yedioth Ahronoth ο Αβί Ντίχτερ αναφέρει πως είναι εξίσου πιθανή η σύλληψη του Ισμαήλ Χανίγιε -ο οποίος έχει λάβει ήδη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς- εφόσον πέσει στα χέρια του ισραηλινού στρατού.

Για τον Αβί Ντίχτερ το πρωθυπουργικό αξίωμα του Χανίγιε δεν «συνοδεύεται» από ασυλία. «Εάν υπάρξει τρομοκρατική επίθεση στην οποία το Ισραήλ αποφασίσει να απαντήσει με ένα προληπτικό μέτρο, τότε ο Χανίγιε θα αποτελέσει ένα θεμιτό στόχο διότι η Χαμάς δεν θα μπορούσε να πραγματοποιήσει μία τρομοκρατική επίθεση χωρίς την άδειά του» τονίζει.

Ο Ντίχτερ, αρχιτέκτονας της πολιτικής των επιλεκτικών δολοφονιών Παλαιστίνιων ανταρτών, είναι πρόσωπο με αυξανόμενη επιρροή στους κόλπους του νέου κόμματος Καντίμα που ίδρυσε ο Αριέλ Σαρόν και αναμένεται να νικήσει στις βουλευτικές εκλογές της 28ης Μαρτίου.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του πρώην επικεφαλής της Σιν Μπετ και πιθανού μελλοντικού υπουργού Αμυνας, ο Χανίγιε απάντησε: «Δεν φοβόμαστε τις απειλές»…

Αμπάς: «Εγώ καθορίζω την παλαιστινιακή πολιτική»

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης διεμήνυσε την Παρασκευή ότι αυτός ορίζει την παλαιστινιακή πολιτική και είναι έτοιμος να συνομιλήσει με το Ισραήλ ανά πάσα στιγμή και για οποιοδήποτε ζήτημα. Μιλώντας στο ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 10 επισήμανε ακόμη πως η Χαμάς επιχειρεί να θέσει φραγμό στις επιθέσεις με ρουκέτες κατά του Ισραήλ.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος ζήτησε να δοθεί χρόνος στη Χαμάς ώστε να παρουσιάσει το πρόγραμμά της. «Τώρα περιμένουμε το πρόγραμμά της. Είναι καλύτερο να περιμένουμε και θα δούμε» δήλωσε ο Αμπάς απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, για το γεγονός ότι η Χαμάς τάσσεται στο καταστατικό της υπέρ της καταστροφής του Ισραήλ.

Νωρίτερα την Παρασκευή ο Αμπάς είχε ζητήσει τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ώστε να τεθούν επί τάπητος οι ισραηλινές επιδρομές στη Δυτική Όχθη για τη σύλληψη ενόπλων, γεγονός το οποίο κατά τον Παλαιστίνιο πρόεδρο υπονομεύει την εκεχειρία.

«Ο πρόεδρος Αμπάς έστειλε επείγον μήνυμα στα μέλη του Κουαρτέτου, στους Αραβες ηγέτες και στον Αραβικό Σύνδεσμο, ζητώντας τους να επέμβουν αμέσως για να σταματήσουν αυτές τις επιθέσεις, οι οποίες υπονομεύουν την ατμόσφαιρα ηρεμίας, για τη διατήρηση της οποίας αγωνίζεται σκληρά η Παλαιστινιακή Αρχή» δήλωσε ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, σύμβουλος του Μ.Αμπάς.

Πέντε Παλαιστίνοι σκοτώθηκαν σε συμπλοκές και ανταλλαγές πυρών που σημειώθηκαν σε ισραηλινή επιδρομή για τη σύλληψη ενόπλων την Πέμπτη στη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης.

Στις αρχές Μαρτίου η Χαμάς στη Μόσχα

Ως προς την πολυσυζητημένη επίσκεψη αντιπροσωπείας της Χαμάς στη Μόσχα, αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 3 Μαρτίου όπως τουλάχιστον αναφέρεται στο δικτυακό τόπο της ριζοσπαστικής οργάνωσης. Της αντιπροσωπείας θα ηγείται ο πολιτικής ηγέτης της Χαμάς, Χαλέντ Μεσάαλ, μεταδίδει το Reuters.

Αντιπροσωπεία της Χαμάς υπό τον Χαλέντ Μεσάαλ επισκέφθηκε προ ημερών και την Αγκυρα προσερχόμενη σε συνάντηση με τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, γεγονός που εξόργισε την ισραηλινή κυβέρνηση. Αντίστοιχη αντίδραση έχει προκαλέσει στο Ισραήλ η πρόσκληση Πούτιν προς τη Χαμάς για συνομιλίες στη Μόσχα.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα οικονομικά της Παλαιστινιακής Αρχής μετά τη νίκη Χαμάς, Ευρωπαίοι διπλωμάτες ανέφεραν την Παρασκευή πως η Ένωση θα εγκρίνει τη χορήγηση χρηματικού ποσού ύψους 90.000 ευρώ με σκοπό να βοηθήσει τη μεταβατική κυβέρνηση Αμπάς, εντούτοις θα αναβληθεί απόφαση για περαιτέρω βοήθεια μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη Χαμάς.

Προειδοποιήσεις Μπους

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Ο.Μπους πίεσε ξανά την Παρασκευή τη Χαμάς να αφοπλιστεί, να αναγνωρίσει το Ισραήλ και να τηρήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις της, τονίζοντας ότι είναι «ευκολότερο να γίνει κανείς μάρτυρας» παρά να ασκεί πολιτική.

«Είναι ευκολότερο να είσαι μάρτυρας, παρά δήμαρχος ή υπουργός» είπε ο Μπους, προειδοποιώντας τη ριζοσπαστική οργάνωση για τις δυσκολίες που θα έχει στο να τηρήσει τις υποσχέσεις της χωρίς τη διεθνή και αμερικανική οικονομική βοήθεια.

«Στις δημοκρατίες, οι εκλεγμένοι ηγέτες θα πρέπει να φέρουν πραγματική αλλαγή στη ζωή των ανθρώπων. Σε διαφορετική περίπτωση στις επόμενες εκλογές οι ψηφοφόροι θα τους απορρίψουν. Αυτό το μάθημα θα πρέπει να μάθουν τώρα οι ηγέτες της Χαμάς, μετά τη νίκη τους» τόνισε ο Μπους σε ομιλία του σχετικά με την κατάσταση στο Ιράκ και τη Μέση Ανατολή.

«Οι ηγέτες της Χαμάς έχουν μία επιλογή να κάνουν. Αν θέλουν να βοηθήσουν την Αμερική και τη διεθνή κοινότητα να οικοδομήσουν ένα ακμάζον και ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος θα πρέπει να αναγνωρίσουν το Ισραήλ, να αφοπλιστούν, να απορρίψουν την τρομοκρατία και να εργαστούν για την ειρήνη. Ο κόσμος περιμένει να δει ποια θα είναι η επιλογή της Χαμάς» κατέληξε ο Μπους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ