31

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προσέφυγε την Τετάρτη ο καταδικασμένος για τρομοκρατία Κάρλος το Τσακάλι υποστηρίζοντας ότι η κράτησή του σε γαλλικές φυλακές στην απομόνωση παραβιάζει την ευρωπαϊκή συνθήκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μέσω του δικηγόρου του, ο Βενεζουελανός Κάρλος -το πραγματικό του όνομα είναι Ίλιτς Ραμίρες Σάντσες- επισημαίνει ότι η κράτηση στην απομόνωση ισοδυναμεί με απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση και πως οι Αρχές δεν ακολούθησαν τη σωστή διαδικασία.

Με την προσφυγή του ζητά ένα αδιευκρίνιστο ποσό ως αποζημίωση.

Ο 56χρονος Κάρλος βρισκόταν φυλακισμένος στην απομόνωση από το 1994 έως το 2002 με την αιτιολογία ότι ήταν επικίνδυνος, την ανάγκη να τηρηθεί η τάξη και η ασφάλεια στις φυλακές και το κίνδυνο να δραπετεύσει.

Καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη το 1975 για τη δολοφονία δύο Γάλλων μυστικών πρακτόρων και ενός φερόμενου ως πληροφοριοδότη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press