Την παρακράτηση φυσικού αερίου από τη Ρωσία παραδέχεται το Κίεβο
Η Ουκρανία παραδέχθηκε ότι παρακρατά μικρές ποσότητες φυσικού αερίου που διοχετεύονται από τη Ρωσία στην Ευρώπη. Είχαν προηγηθεί καταγγελίες της ρωσικής εταιρείας αερίου Gazprom ότι το Κίεβο έχει παραβεί τα συμφωνηθέντα. Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Γιουστσένκο.
31
Η Ουκρανία παραδέχθηκε ότι παρακρατά μικρές ποσότητες φυσικού αερίου που διοχετεύονται από τη Ρωσία στην Ευρώπη. Είχαν προηγηθεί καταγγελίες της ρωσικής εταιρείας αερίου Gazprom ότι το Κίεβο έχει παραβεί τα συμφωνηθέντα.
«Εγκρίναμε την παρακράτηση του αερίου πέρα από τα συμφωνημένα επίπεδα κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας» δήλωσε αξιωματούχος της κρατικής ουκρανικής εταιρείας Naftogaz, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.
Νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της ρωσικής εταιρείας Gazprom, Αλεξάντερ Μεντβέντεφ, είχε κατηγορήσει την Ουκρανία ότι παρακρατά το φυσικό αέριο. Όμως ο Ουκρανός πρωθυπουργός, Γιούρι Εχανούροφ, διέψευσε αυτές τις πληροφορίες, υποστηρίζοντας ότι η χώρα του τηρεί όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει όσον αφορά τη μεταφορά του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του ουκρανικού εδάφους.
Παραδέχτηκε όμως ότι η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ουκρανία, που πλήττεται από το κύμα του ψύχους, έχει αυξηθεί κατά 25%.
Για το ζήτημα υπήρξε τη Δευτέρα τηλεφωνική επικοινωνία των προέδρων της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιουστσένκο και της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Οι ηγέτες των δύο χωρών συζήτησαν την κατάσταση στον τομέα του φυσικού αερίου» καθώς και άλλα θέματα, αναφέρεται σε ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας.
Αναφερόμενη στο ίδιο θέμα, η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου τόνισε ότι οι κ.κ. Πούτιν και Γιουστσένκο συμφώνησαν ότι «ζητήματα τεχνικής φύσης» μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας «πρέπει να διευθετηθούν στο πλαίσιο των υπαρχόντων διακυβερνητικών μηχανισμών».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό
- Θεσσαλονίκη: Έκρηξη και φωτιά σε διαμέρισμα στην Καλαμαριά – Επί τόπου η πυροσβεστική
- Ολυμπιακός: Τραυματίστηκε ο Λαρεντζάκης
- Νεκρή σε τροχαίο στον ΒΟΑΚ – Σφοδρή σύγκρουση τριών οχημάτων
- Ο Δήμος Πειραιά τίμησε τη μνήμη των 63 θυμάτων του C-130 που συνετρίβη στο όρος Όθρυς στις 5/2/1991
- Έσπασε η γέφυρα του Ενιπέα μετά την κακοκαιρία – Αποκομμένες δέκα οικογένειες
- Αποκάλυψη in: Πληροφορίες που συνδέονται και με το ΝΑΤΟ έδινε ο αξιωματικός που συνελήφθη για κατασκοπεία
