Νέα Υόρκη: Όσο αυξάνεται το σωματικό λίπος, τόσο αυξάνονται τα επίπεδα ενός κλάσματος πρωτεΐνης στο αίμα, το οποίο σχετίζεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με νεότερη διεθνή μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Alzheimer’s Disease.

Ερευνητική ομάδα υπό τον Δρ Σαμ Γκαντι του Ινστιτούτου Νευροεπιστημών Farber σε συνεργασία με τον Δρ Ραλφ Μαρτινς του Πανεπιστημίου Edith Cowan μελέτησε αν τα επίπεδα του πεπτιδίου, πλάσμα αμυλοειδές-β 42, σχετίζονταν με τον Δείκτη Μάζας Σώματος, ή τη λιπώδη μάζα σε 18 υγιείς ενήλικες.

Καθώς αυξανόταν ο ΔΜΣ, αυξάνονταν και τα επίπεδα του αμυλοειδές-β 42 στο αίμα. Το ίδιο ίσχυε και για τη λιπώδη μάζα. Αλλά δεν διαπιστώθηκε σχέση μεταξύ ΔΜΣ ή λιπώδους μάζας και ενός άλλου πεπτιδίου, του πλάσματος αμυλοειδούς-β 40, το οποίο όμως δεν σχετίζεται με τη νόσο.

Παθήσεις σχετικές με την παχυσαρκία, όπως ο διαβήτης και η καρδιακή νόσο επίσης αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης νόσου Αλτσχάιμερ, αλλά όταν ο Δρ Γκάντι προσάρμοσε τα στοιχεία στα επίπεδα της ινσουλίνης, της χοληστερόλης και της φλεγμονής σε μια απόπειρα υπολογισμού της επίδρασης τους, εξακολούθησε να ισχύει η σχέση λίπους-αμυλοειδούς-β 42.

Αυτό σημαίνει ότι το ίδιο το λίπος και όχι τα νοσήματα που προκαλεί η περίσσεια βάρους, αυξάνει τα επίπεδα της πρωτεΐνης.

«Το αμυλοειδές-β ελκύεται από το λίπος. Επομένως ίσως η ύπαρξη πολλών λιπιδίων μπορεί να αυξάνει την τάση διατήρησης μεγάλης ποσότητας της πρωτεΐνης αντί του μεταβολισμού της. Η πρωτεΐνη μάλιστα μπορεί να αποθηκεύεται στο σωματικό λίπος κατά τον ίδιο τρόπο με τους λιπο-διαλυτούς φαρμακευτικούς παράγοντες και τις ορμόνες», εξηγούν οι επιστήμονες.

Το επόμενο βήμα του Δρ Γκάντι είναι η ιατρική παρακολούθηση των συμμετεχόντων στη μελέτη για να δει αν θα εκδηλώσουν νόσο Αλτσχάιμερ και η διερεύνηση των πιθανών μηχανισμών πίσω από τη σχέση λίπους-αμυλοειδούς-β 42 σε εργαστηριακές συνθήκες.

health.in.gr