Διεθνής σύνοδος για την αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών στο Πεκίνο
Πεκίνο: Περισσότερες από 100 χώρες και διεθνείς οργανισμοί συμμετέχουν στη διήμερη σύνοδο που αρχίζει την Τρίτη στην κινεζική πρωτεύουσα με ζητούμενο τη συγκέντρωση 1,5 δισ. δολάρια για την καταπολέμηση πιθανής πανδημίας της γρίπης των πτηνών.
Πεκίνο: Περισσότερες από 100 χώρες και διεθνείς οργανισμοί συμμετέχουν στη διήμερη σύνοδο που αρχίζει την Τρίτη στην κινεζική πρωτεύουσα με ζητούμενο τη συγκέντρωση 1,5 δισ. δολάρια για την καταπολέμηση πιθανής πανδημίας της γρίπης των πτηνών.
«Σε πολλές από τις πληγείσες χώρες υπάρχει έλλειψη πόρων που εμποδίζει τις προσπάθειες πρόληψης και ελέγχου της εξάπλωσης της ασθένειας» τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Κίνας Κιάο Ζονγκουάι, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της συνόδου, η οποία θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη.
Πολλές χώρες εκπροσωπούνται στο Πεκίνο σε επίπεδο υπουργών Υγείας, γεγονός που υπογραμμίζει τη σημασία που αποδίδουν στη σύνοδο αυτή, η οποία οργανώθηκε από την Κίνα, την Παγκόσμια Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στο πλαίσιο της συνόδου οι ειδικοί αναμένεται να εξετάσουν και τις εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία υπολογίζει ότι το οικονομικό κόστος μίας ενδεχόμενης πανδημίας μπορεί να φθάσει τα 800 δισεκατομμύρια δολάρια.
Για να αποφευχθεί ένα τέτοιο καταστροφικό σενάριο θα πρέπει να αποδεσμευτούν 1,2 έως 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια, ώστε να βοηθηθούν οι αδύναμες χώρες να αποκτήσουν ένα σύστημα γρήγορου εντοπισμού της ασθένειας και να μπορέσουν να την αντιμετωπίσουν στην περίπτωση μετάδοσής της στον άνθρωπο.
Ως προς την κατάσταση στην Τουρκία, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποστηρίζει ότι η χώρα έχει ακόμη τη δυνατότητα να προλάβει την εκδήλωση επιδημίας της γρίπης των πτηνών στον πληθυσμό των πουλερικών της.
«Έχουμε ακόμη χρόνο να προλάβουμε ώστε ο ιός θα μην λάβει ενδημική μορφή στην Τουρκία, εάν οι τουρκικές κτηνιατρικές υπηρεσίες έχουν αρκετούς πόρους» υπογράμμισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Tύπου ο ο Χουάν Λουμπρόθ, αξιωματούχος του ΠΟΥ.
health.in.gr
- Ρωσία: Το Κρεμλίνο αναγγέλλει «τριμερή» συνάντηση με Ουκρανία και ΗΠΑ στα ΗΑΕ
- Τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους θα δικαστούν στο Ιράκ ανεξαρτήτως εθνικότητας ή ρόλου
- Ολοκληρώθηκε η αποχώρηση των ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας – Άφησαν «φέσι» 260 εκατ. δολαρίων
- Σύνοδος κορυφής – ΕΕ: Οι αποφάσεις για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, τη Γροιλανδία και την Αρκτική
- Ο Τραμπ δηλώνει ότι «μεγάλη δύναμη» του στρατού των ΗΠΑ κινείται προς το Ιράν
- Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Ανάγκη να διατηρηθούν οι ευρωατλαντικές σχέσεις σε «λειτουργικό» επίπεδο