Νέα Υόρκη: Οι πάσχοντες από οστεοπόρωση έχουν αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Cardiology.

Ερευνητική ομάδα του Νοσοκομείου William Beaumont με επικεφαλής την Δρ Πάμελα Μαρκοβιτς έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση 183 γυναίκες και 26 άνδρες που είχαν υποβληθεί σε οστικό έλεγχο και καθετηριασμό εντός της ίδιας 12μηνης περιόδου μεταξύ 1999 και 2002. Κλινικά σημαντική στεφανιαία νόσος εντοπίστηκε σε περισσότερους από τους μισούς ασθενείς.

Οι ασθενείς με στεφανιαία νόσο είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν εύθραυστα οστά. Μάλιστα ο συσχετισμός ήταν ισχυρότερος για τους πάσχοντες από οστεοπόρωση.

Επιπλέον, αφού ελήφθησαν υπόψη και παραδοσιακοί παράγοντες κινδύνου, η οστεοπόρωση παρέμενε σημαντικός προγνωστικός δείκτης στεφανιαίας νόσου.

Οι πάσχοντες από οστεοπόρωση είχαν σχεδόν εξαπλάσιο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου συγκριτικά με άτομα χωρίς οστεοπόρωση.

Μάλιστα, η οστεοπόρωση ήταν ισχυρότερος παράγοντας κινδύνου για στεφανιαία νόσο από την υπέρταση, την δισλιπιδαιμία ή το οικογενειακό ιστορικό πρώιμης στεφανιαίας νόσου.

health.in.gr