Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπέρ της Οικουμενικότητας του Πατριαρχείου
Σαφή θέση υπέρ της οικουμενικότητας του Πατριαρχείου υιοθέτησε η Ουάσινγκτον με γραπτή δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην οποία τονίζεται «οι ΗΠΑ θεωρούν τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο θρησκευτικό ηγέτη παγκόσμιου βεληνεκούς».
28
Σαφή θέση υπέρ της οικουμενικότητας του Πατριαρχείου υιοθέτησε η Ουάσινγκτον με γραπτή δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε απάντηση ερώτησης προς τον αναπληρωτή εκπρόσωπο Ανταμ Έρελι κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου.
«Οι ΗΠΑ θεωρούν τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο θρησκευτικό ηγέτη παγκόσμιου βεληνεκούς», αναφέρει η γραπτή δήλωση, υπογραμμίζοντας ότι «οι ΗΠΑ λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη το θέμα της θρησκευτικής ελευθερίας στην Τουρκία, όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση για την διεθνή θρησκευτική ελευθερία».
Προστίθεται, δε, ότι στο πλαίσιο αυτό, και «μεταξύ των συγκεκριμένων ανησυχιών που αναδεικνύονται στην έκθεση είναι θέματα που σχετίζονται με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, συμπεριλαμβανομένης της επαναλειτουργίας της Σχολής της Χάλκης, όπως επίσης και άλλων θεμάτων που αφορούν άλλες θρησκευτικές μειονότητες στην Τουρκία».
Η δήλωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνει ότι «εδώ και πολλά χρόνια οι ΗΠΑ εγείρουν σταθερά προς τις τουρκικές αρχές, στο υψηλότερο επίπεδο, την ανησυχία τους σε σχέση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο», και παραθέτει δύο πρόσφατες περιπτώσεις.
Καταρχάς αυτή κατά την οποία «ο πρόεδρος Μπους ενθάρρυνε την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης στην συνάντηση που είχε τον Ιούνιο με τον πρωθυπουργό Ερντογάν», και, η δεύτερη, όταν η υφυπουργός Εξωτερικών Κάρεν Χιούζ συζήτησε το θέμα και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην διάρκεια της επίσκεψής της στην Κωνσταντινούπολη.
ΑΠΕ
- «Να λογοδοτήσει»: Η πρώην σύζυγος του Μπιλ Γκέιτς, Μελίντα, σπάει τη σιωπή της για τη σχέση του με τον Έπσταϊν
- Υπόθεση θρίλερ – Η δολοφονία στην Μάνδρα, το τροχαίο στην Ελευσίνα και ο νεκρός 27χρονος στη Νέα Πέραμο
- Το δίλημμα του Ματετά μετά το «ναυάγιο» της μεταγραφής στην Μίλαν
- Το αεροπλανοφόρο Λίνκολν φεύγει από τον Περσικό Κόλπο και οδεύει προς το Άντεν, λέει το Ιράν
- ΗΠΑ: Μια μικρή ομάδα Αμερικανών στρατιωτών βρίσκεται στη Νιγηρία για την αντιμετώπιση της ισλαμιστικής απειλής
- Θύελλα αντιδράσεων στη Γαλλία από τις δηλώσεις του Γκι Ρου για τις γυναίκες στο ποδόσφαιρο



