Οδυνηρή, αλλά αναγκαία η κάθαρση στο χώρο της δικαιοσύνης δηλώνει ο Αν.Παπαληγούρας
Η διαδικασία της κάθαρσης στο χώρο της δικαιοσύνης είναι οδυνηρή, αλλά αναγκαία για την αποκατάσταση του δικαστή στη συνείδηση του πολίτη. Αυτό δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Αν.Παπαληγούρας, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων.
30
Η διαδικασία της κάθαρσης στο χώρο της δικαιοσύνης είναι οδυνηρή, αλλά αναγκαία για την αποκατάσταση του δικαστή στη συνείδηση του πολίτη. Αυτό δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Αν.Παπαληγούρας, μιλώντας την Κυριακή στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων.
Στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης παραβρέθηκαν η πρόεδρος της Βουλής Aννα Μπενάκη -Ψαρούδα, οι βουλευτές Αντ. Φούσας, Λευτ. Ζαγορίτης, Μιλτ. Παπαιωάννου, Αντ. Σκυλάκος, Φ. Κουβέλης, οι πρόεδροι του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι πρόεδροι και γγ των λοιπών συνδικαλιστικών οργανώσεων, οι πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών και Πειραιά, εισαγγελικοί και δικαστικοί λειτουργοί, εν ενεργεία και συνταξιούχοι.
Στην ομιλία του ο κ. Παπαληγούρας σημείωσε ότι η κάθαρση είναι χρέος και συμφέρον της πλειονότητας των έντιμων δικαστικών λειτουργών.
Ο ίδιος επανέλαβε ότι η διαδικασία που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί: «Η κοινή βούληση Πολιτείας και Δικαιοσύνης εγγυάται ότι η προσπάθειά μας θα ολοκληρωθεί, όσο βαθιά, όσο ψηλά και αν χρειαστεί να φτάσουμε».
Ο κ. Παπαληγούρας αναφέρθηκε και στις δίκες που «διεξάγονται, δυνητικά, υπό το άπλετο φως της δημοσιότητας»: Η κοινή γνώμη, σημείωσε, έχει την τάση να αναζητεί αυτόκλητους «εισαγγελείς», καθώς συστηματικά καλλιεργείται η εντύπωση ότι οι πραγματικοί εισαγγελείς είναι κατώτεροι των περιστάσεων και των ευθυνών που τους έχει αναθέσει η κοινωνία.
«Το φαινόμενο αυτό, όμως, συνιστά στρέβλωση της δημοκρατικής ισορροπίας και μια οιωνεί εκτροπή της δικαιϊκής και πολιτειακής μας τάξης και λειτουργίας. Η έννοια της δίκαιης δίκης τείνει να υποκατασταθεί από μια ιδιότυπη αυτοδικία δια του διασυρμού, απονεμόμενη κατά βούληση και κατ επιλογή, αλλά και κατά παραβίαση των όρων του νομικού μας πολιτισμού.»
Στην ομιλία της η πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι η Πολιτεία και η Δικαιοσύνη αποφάσισαν να βάλουν το μαχαίρι βαθιά στην σάρκα της Δικαιοσύνης, επισημαίνοντας ότι η Βουλή είναι συμπαραστάτης στην προσπάθεια κάθαρσης που έχει ξεκινήσει.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ.Παπαϊωάννου επισήμανε ότι η Δικαιοσύνη διέρχεται μια περίοδο κρίσης και αναφερόμενος στα παραδικαστικά κυκλώματα επισήμανε ότι καθολική απαίτηση του ελληνικού λάου και καθαρή θέση του ΠΑΣΟΚ είναι ότι η εξυγίανση στο χώρο της Δικαιοσύνης πρέπει να προχωρήσει σε βάθος.
Ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ.Κεδίκογλου ανέφερε: «Οι Έλληνες δικαστικοί λειτουργοί, δικαστές και εισαγγελείς δέχονται στο σύνολό τους μια πρωτοφανή επίθεση από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τις εφημερίδες και τους πολίτες.
» […] Δεν πρόκειται να καλύψουμε όσους πραγματικά ενέχονται και διέπραξαν ποινικά ή πειθαρχικά παραπτώματα. Δεν είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι και δεν αποδεχόμαστε συνολική ευθύνη, αν μερικοί συνάδελφοι μας δεν τήρησαν τον όρκο τους και παρέβησαν το καθήκον τους.»
Μετά το τέλος της ετήσιας ΓΣ, τα μέλη της Ένωσης Εισαγγελέων εξέδωσαν ομόφωνο ψήφισμα, στο οποίο διακηρύσσουν τη σταθερή τους θέση για ταχεία, πλήρη και αποτελεσματική εκκαθάριση κάθε υποθέσεως διαφθοράς στο χώρο της Δικαιοσύνης, καθώς για παραδειγματική τιμωρία εκείνων που θα κριθούν ένοχοι.
Παράλληλα, η Ένωση εκφράζει «την έντονη διαμαρτυρία της για όλους εκείνους που με πρόσχημα τα συγκεκριμένα απαράδεκτα -περιορισμένου αριθμού- κρούσματα διαφθοράς, δημιουργούν την απατηλή εντύπωση ότι πρόκειται για γενικευμένο φαινόμενο στο χώρο της Δικαιοσύνης».
Η εικόνα, κατά την Ένωση, αδικεί κατάφωρα τη συντριπτική πλειονότητα των εισαγγελέων και δικαστών της χώρας, που με ποιότητα, ήθος και υπέρμετρο κόπο εκτελούν τα καθήκοντα τους.
Ακόμα, στο ψήφισμα αναφέρονται τα ακόλουθα:
«Καλούμε όλους τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς του κράτους να διαφυλάξουν το κλίμα ηρεμίας και νηφαλιότητας στις τάξεις των δικαστικών λειτουργών, που κινδυνεύει να διαταραχθεί από τις ανεπίτρεπτες γενικεύσεις και εκδηλώσεις ευτελισμού του θεσμού της Δικαιοσύνης».
«Ζητούμε την άμεση λήψη νομοθετικών μέτρων για τον εκσυγχρονισμό, την ποιοτική αναβάθμιση και την επιτάχυνση της απονομής της ποινικής Δικαιοσύνης, και συγκεκριμένα:
– Ευρεία και μόνιμη αποποινικοποίηση των ήσσονος σημασίας αδικημάτων και την αντικατάσταση στις περιπτώσεις αυτές των ποινών από διοικητικές κυρώσεις.
– Ίδρυση και λειτουργία δικαστικής αστυνομίας σε όλες τις μεγάλες εισαγγελίες της χώρας.
– Αύξηση των οργανικών θέσεων των εισαγγελέων σε όλους τους βαθμούς.
– Αρση κάθε περιορισμού στο θεσμό του αυτοδιοίκητου των εισαγγελιών και δικαστηρίων και κατάργηση των πρόσφατων ρυθμίσεων που παραβιάζουν τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα της συγκρότησης σωματείων και της ακώλυτης λειτουργίας του συνδικαλισμού.
– Καθιέρωση του θεσμού της εθελουσίας εξόδου -που θα επιφέρει ανανέωση και αναβάθμιση του εισαγγελικού σώματος-, καθώς και αναγνώριση ως συνταξίμων όλων των ετών δικηγορικής προϋπηρεσίας των δικαστικών λειτουργών.
– Θέσπιση νέου, γνήσιου ειδικού μισθολογίου για τους δικαστικούς λειτουργούς, που να ανταποκρίνεται στη συνταγματική επιταγή για αποδοχές ανάλογες με το λειτούργημα που ασκούν.
– Καθιέρωση ειδικού επιδόματος για όλους τους εισαγγελείς του πρώτου βαθμού που εκτελούν υπηρεσίες επί 24ώρη βάση (εφημερίες).
Ζητούμε, επίσης, την άμεση εκτέλεση έργων για την αξιοπρεπή κτιριακή στέγαση και αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής των δικαστικών υπηρεσιών και μάλιστα των εισαγγελιών της χώρας».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- «Να λογοδοτήσει»: Η πρώην σύζυγος του Μπιλ Γκέιτς, Μελίντα, σπάει τη σιωπή της για τη σχέση του με τον Έπσταϊν
- Υπόθεση θρίλερ – Η δολοφονία στην Μάνδρα, το τροχαίο στην Ελευσίνα και ο νεκρός 27χρονος στη Νέα Πέραμο
- Το δίλημμα του Ματετά μετά το «ναυάγιο» της μεταγραφής στην Μίλαν
- Το αεροπλανοφόρο Λίνκολν φεύγει από τον Περσικό Κόλπο και οδεύει προς το Άντεν, λέει το Ιράν
- ΗΠΑ: Μια μικρή ομάδα Αμερικανών στρατιωτών βρίσκεται στη Νιγηρία για την αντιμετώπιση της ισλαμιστικής απειλής
- Θύελλα αντιδράσεων στη Γαλλία από τις δηλώσεις του Γκι Ρου για τις γυναίκες στο ποδόσφαιρο



