
Οι μισοί Αμερικανοί δικαιολογούν τα βασανιστήρια υπόπτων για τρομοκρατία
Αποκαλυπτική ως προς τη στάση της αμερικανικής κοινής γνώμης έναντι της κακομεταχείρισης υπόπτων για τρομοκρατία είναι δημοσκόπηση της εταιρείας Pew Research στην Ουάσιγκτον. Το 51% των ερωτηθέντων δικαιολογεί τα βασανιστήρια για την απόσπαση πληροφοριών.
51
Εξαιρετικά αποκαλύπτικη ως προς τη στάση της αμερικανικής κοινής γνώμης έναντι της κακομεταχείρισης υπόπτων για τρομοκρατία είναι η δημοσκόπηση της εταιρείας Pew Research στην Ουάσιγκτον. Η τακτική των βασανιστηρίων για την απόσπαση πληροφοριών είναι δικαιολογημένη για το 51% των ερωτηθέντων.
Η χρήση βασανιστηρίων κατά υπόπτων για τρομοκρατία θεωρείται κάποιες φορές δικαιολογημένη τακτική για το 31% των ερωτηθέντων, ενώ για το 15% θεωρείται δικαιολογημένη σχεδόν πάντοτε. Αντιθέτως, για το 17% θεωρείται μέθοδος σπάνια δικαιολογημένη, ενώ σχεδόν ποτέ δικαιολογημένη για το υπόλοιπο 32%.
Η εταιρεία απευθύνθηκε στην «αφρόκρεμα» της αμερικανικής κοινωνίας (όπως στρατιωτικούς, ειδήμονες στις εξωτερικές υποθέσεις, ή στην ασφάλεια, βουλευτές, δημοσιογράφους, καθηγητές, θρησκευτικούς ηγέτες), που είναι σχεδόν οι λιγότεροι που βρίσκουν την τακτική αυτή δικαιολογημένη.
«Η πλειονότητα των θερμών αντιπάλων των βασανιστηρίων είναι αυτή των ειδικών στην ασφάλεια, των θρησκευτικών ηγετών και των πανεπιστημαικών, που θεωρούν πως ουδέποτε δικαιολογείται αυτή η τακτική» αναφέρεται σε σχετική αναφορά.
Αντίθετα, ο απλός πληθυσμός τείνει -σε αντίθεση με τους ειδικούς- να δικαιολογήσει την κακομεταχείριση των κρατουμένων στο Ιράκ, ή στο Γουαντάναμο ως σφάλμα κάποιων προσώπων (48%), έναντι μίας καθορισμένη πολιτικής από τις αρχές όπως πιστεύει το (36%).
Η πλειονότητα των στρατιωτικών (60%) και των θρησκευτικών ηγετών (67%) απορρίπτει την τελευταία αυτή άποψη, ενώ το 75% των επιστημόνων/μηχανικών αποδίδουν αυτές τις τακτικές στην επίσημη πολιτική, όπως επίσης και οι ειδικοί στην ασφάλεια (57%), ή στις εξωτερικές υποθέσεις (58%), άποψη που συμμερίζονται κατά 53% οι πανεπιστημιακοί και οι δημοσιογράφοι.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Ολυμπιακός – Προμηθέας 72-65: Πρωταθλητές Εφήβων οι «ερυθρόλευκοι»!
- Φωτιά σε δασική έκταση στη Σκιάθο – Μεγάλη κινητοποίηση της πυροσβεστικής
- Εύβοια: Συνελήφθη 56χρονος για φωτιά στα Πλατάνα
- ΑΕΚ – ΠΑΟΚ: Προβάδισμα για την «Ένωση» (1-0) από αυτογκόλ (vid)
- Τζάστιν Μπίμπερ, Μπίλι Άιλις, SZA και Sexyy Red: Νοσταλγία στο κόκκινο στη σκηνή του Coachella
- Πανιώνιος – ΑΕΚ 57-71: Και πάλι 3η η «Ένωση», σε δύσκολη θέση για την παραμονή του ο Πανιώνιος (vid)

