Ουάσιγκτον: Η κατανάλωση πολλών ωμών λαχανικών σε καθημερινή βάση, ειδικά κίτρινων και σκούρων πράσινων, ίσως συμβάλλει στη μείωση του καρκίνου του παγκρέατος στο μισό, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Cancer, Epidemiology, Biomarkers and Prevention.

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο με επικεφαλής την Δρ Ελίζαμπεθ Χολλυ πήρε συνεντεύξεις από 2.233 άνδρες και γυναίκες, περιλαμβανομένων και 532 πασχόντων από καρκίνο του παγκρέατος, και σημείωσαν πόσα προϊόντα έτρωγαν έναν ολόκληρο χρόνο. Επίσης τους ρώτησαν για άλλους παράγοντες όπως η γενική διατροφική τακτική τους και το κάπνισμα.

Στη συνέχεια συνέκριναν τις συνήθειες των καρκινοπαθών με αυτές 1.701 άλλων, που επιλέχθηκαν τυχαία. Εκείνοι που έτρωγαν τουλάχιστον πέντε μερίδες λαχανικών είχαν τον μισό κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου συγκριτικά με εκείνους που έτρωγαν δυο ή λιγότερες μερίδες.

Συγκεκριμένα η κατανάλωση πέντε ή περισσότερων μερίδων γλυκοπατάτας, καλαμποκιού, καρότων, κρεμμυδιών και άλλων όμοιων λαχανικών σχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο νόσησης.

Τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, το λάχανο και το μπρόκολο, επίσης είχαν θετική επίδραση. Τέλος, τα λιγότερο πράσινα λαχανικά και οι ντομάτες ήταν ελαφρώς λιγότερο ευεργετικά στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου του παγκρέατος.

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικού Αντικαρκινικό Ινστιτούτο.

health.in.gr