Ευρωπαϊκή μελέτη επιβεβαιώνει ότι το κόκκινο κρέας προάγει τον καρκίνο του παχέος εντέρου
Λονδίνο: Τα άτομα που καταναλώνουν περισσότερα από 160 γραμμάρια κόκκινου ή κατεργασμένου κρέατος την ημέρα έχουν 35% περισσότερες πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου συγκριτικά με εκείνους που τρώνε λιγότερα από 20 γραμμάρια ημερησίως, σύμφωνα με ευρωπαϊκή μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the National Cancer Institute.
Λονδίνο: Τα άτομα που καταναλώνουν περισσότερα από 160 γραμμάρια κόκκινου ή κατεργασμένου κρέατος την ημέρα έχουν 35% περισσότερες πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου συγκριτικά με εκείνους που τρώνε λιγότερα από 20 γραμμάρια ημερησίως, σύμφωνα με ευρωπαϊκή μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the National Cancer Institute.
Πρόκειται για τη μελέτη The European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC) στην οποία συμμετείχαν 478.040 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 35 έως 70 ετών από δέκα ευρωπαϊκές χώρες.
Όλοι οι συμμετέχοντες ήσαν ελεύθεροι καρκίνου όταν εγγράφηκαν στην μελέτη μεταξύ 1992 και 1998, αλλά μετά από μέση ιατρική παρακολούθηση περίπου πέντε ετών καταγράφηκαν 1.329 περιπτώσεις ορθοκολικού καρκίνου.
Αφού ελήφθησαν υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, το ύψος, το βάρος, η ενεργειακή κατανάλωση, η σωματική δραστηριότητα, το κάπνισμα, οι διαιτητικές ίνες, το φολικό οξύ και η κατανάλωση αλκοόλ, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου σχετιζόταν με την κατανάλωση κόκκινου και κατεργασμένου κρέατος όχι όμως και με τα πουλερικά.
Ο κίνδυνος ορθοκολικού καρκίνου μειωνόταν όσο αυξανόταν η κατανάλωση ψαριών. Τα άτομα που έτρωγαν περισσότερα από 80 γραμμάρια ψάρι την ημέρα είχαν 31% μείωση του κινδύνου συγκριτικά με τα άτομα που έτρωγαν λιγότερα από 10 γραμμάρια την ημέρα.
Αντιθέτως τα άτομα που έτρωγαν πολύ κόκκινο κρέας και ελάχιστο ψάρι είχαν 63% περισσότερες πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου συγκριτικά με εκείνους με την χαμηλότερη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και αυξημένη πρόσληψη ψαριών. Επιπροσθέτως ο κίνδυνος εκδήλωσης της νόσου ήταν αυξημένος και για εκείνους που έτρωγαν λίγες διαιτητικές ίνες.
Όπως σχολίασε η Δρ Σήλα Μπίνγκχαμ του τμήματος Διατροφής του Βρετανικού Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας «εδώ και αρκετό καιρό υποψιαζόμασταν ότι η αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος προάγει την εκδήλωσης του καρκίνου του παχέος εντέρου, αλλά η παρούσα μελέτη είναι η μεγαλύτερη που έχει διενεργηθεί παγκοσμίως και η πρώτη στην Ευρώπη που αποδεικνύει την ισχυρή αυτή σχέση».
Ο Δρ Έλιο Ριμπολι του Διεθνούς Γραφείου για την Έρευνα του Καρκίνου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που συμμετείχε στη μελέτη προσθέτει ότι «υπάρχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου, όπως η παχυσαρκία και η έλλειψη σωματικής άσκησης, ενώ το κάπνισμα και η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο. Οι παράγοντες αυτές ελήφθησαν επίσης υπόψη στην παρούσα μελέτη».
health.in.gr
- Τεχνητή Νοημοσύνη και Απασχόληση: Ποιους κλάδους χτυπά πρώτα;
- Ξύπνησες στα άγρια χαράματα; Έξι τρόποι για να σε πάρει πάλι ο ύπνος
- «Καυτός» Ελ Κααμπί: Ο Μαροκινός έχει περισσότερα γκολ από πέντε ομάδες της Super League
- Καιρός: Συννεφιασμένος την Κυριακή με σημάδια βελτίωσης – Πότε και πού αναμένονται βροχές και χιόνια
- Νικολά Σαρκοζί: Μαρτυρία σε fast forward
- Μπρουνέλο Κουτσινέλι: Αστέρες του Χόλιγουντ τίμησαν τον Ιταλό μεγιστάνα της μόδας

