
Αντίθετη η Κίνα στη διεύρυνση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ
Την αντίθεσή της εξέφρασε η Κίνα στην προτεινόμενη διεύρυνση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, την οποία ευνοούν η Γερμανία, η Βραζιλία, η Ινδία και η Ιαπωνία. Το Πεκίνο χαρακτηρίζει «επικίνδυνη» την προοπτική αυτή και δηλώνει ότι θα την καταψηφίσει.
28
Την αντίθεσή της εξέφρασε η Κίνα στην προτεινόμενη διεύρυνση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, την οποία ευνοούν η Γερμανία, η Βραζιλία, η Ινδία και η Ιαπωνία. Το Πεκίνο χαρακτηρίζει «επικίνδυνη» την προοπτική αυτή και δηλώνει ότι θα την καταψηφίσει.
Αυτή η εξέλιξη «θα διαιρέσει το Σώμα. Θα καταστρέψει την ενότητα και θα εκτροχιάσει τη διαδικασία του διαλόγου για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις στον ΟΗΕ», δήλωσε σε υψηλούς τόνους ο πρεσβευτής της Κίνας στα Ηνωμένα Έθνη, Γουάνγκ Γκουανγκία.
Το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας αντανακλά ακόμη τις ισορροπίες δυνάμεων στα τέλη του Β Παγκοσμίου Πολέμου.
Η Γερμανία, η Βραζιλία, η Ινδία και η Ιαπωνία σκοπεύουν να θέσουν εντός του μηνός σε ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τη διεύρυνση του Οργάνου σε 25 μέλη -έξι εκ των οποίων μόνιμα.
Για να επιτύχουν κάτι τέτοιο απαιτείται πλειοψηφία 2/3 στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με τις 191 έδρες. Αυτό όμως είναι το πρώτο βήμα.
Ακόμη δυσκολότερη θεωρείται η αλλαγή στη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών, η οποία όχι μόνο απαιτεί πλειοψηφία 2/3, αλλά και αποδοχή από τα πέντε μόνιμα μέλη -τα οποία διαθέτουν δικαίωμα βέτο- ένα εκ των οποίων είναι η Κίνα.
Εάν η «ομάδα των τεσσάρων» επιτύχει να περάσει το πρώτο βήμα, τότε θεωρείται βέβαιο ότι θα προωθήσει νέα ψηφοφορία, με την οποία θα εξασφαλίζει για τον εαυτό της από μία μόνιμη έδρα. Αλλες δύο θα πάνε στην αφρικανική Ήπειρο.
Το Πεκίνο δεν έχει αντίρρηση να λάβει η Γερμανία μία μόνιμη έδρα. Οι ενστάσεις του στρέφονται κατά της Ιαπωνίας και η δικαιολογία που επικαλείται, είναι η στάση της Ιαπωνίας κατά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Συνεργασία Αποκεντρωμένης Διοίκησης και Δήμων για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας τους
- Πέθανε ο Κυριάκος Σφέτσας – Συνθέτης, οραματιστής, πιανίστας της Κάλλας – «Ευπατρίδης της τέχνης»
- Δανία: Νεαρός ποδοσφαιριστής της Μίντιλαντ δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι
- Καύσιμα: Ο πόλεμος εκτόξευσε τις τιμές στην ΕΕ – 20% πάνω το ντίζελ
- Όμιλος ΔΕΗ: Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η διάθεση Ομολόγου της ΔΕΗ για τους κατοίκους των νομών Κοζάνης – Φλώρινας
- Φάμελλος για 21η Απριλίου: Η Δημοκρατία δεν χαρίζεται – Η ενίσχυσή της είναι διαχρονική ευθύνη όλων μας

