43

Τη θανατική ποινή επέβαλε στρατοδικείο των Ηνωμένων Πολιτειών στον Αμερικανό λοχία Χασάν Ακμπάρ, ο οποίος λίγο μετά την εισβολή στο Ιράκ δολοφόνησε δύο συναδέλφους του.

Ο Ακμπάρ υπηρετούσε στην 101η αερομεταφερόμενη μεραρχία στο στρατόπεδο Πενσιλβάνια, στο Κουβέιτ. Η δολοφονία σημειώθηκε το Μάρτιο του 2003, λίγο πριν η μεραρχία μεταβεί στο Ιράκ.

Σύμφωνα με το BBC, ο 34χρονος λοχίας εκτόξευσε χειροβομβίδες εναντίον συναδέλφων του, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους ο λοχαγός Κρίστοφερ Σάιφερτ, 27 ετών, και ο ταγματάρχης Γκρέγκορι Στόουν, 40 ετών, και να τραυματιστούν άλλοι 14 στρατιώτες.

Στην απολογία του στο δικαστήριο ο Ακμπάρ δήλωσε ότι ένιωθε πως η ζωή του κινδύνευε. «Δεν είχα άλλη επιλογή» ανέφερε, ενώ οι συνήγοροι υπεράσπισής του προσπάθησαν να αποδείξουν ότι η δολοφονία δεν ήταν προσχεδιασμένη, αλλά εξ αμελείας, λόγω της διανοητικής υστέρησής του.

Η κατηγορούσα αρχή, ωστόσο, έκανε λόγο για «δολοφονία εν ψυχρώ», αποδίδοντας την πράξη του Ακμπάρ στο «μίσος» που έτρεφε για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι κατήγοροι επικαλέστηκαν μάλιστα τα όσα είχε γράψει ο Ακμπάρ στο προσωπικό του ημερολόγιο το 1997. «Η ζωή μου δεν θα έχει νόημα, εάν η Αμερική δεν καταστραφεί» έγραφε.

Με την ανακοίνωση της ποινής ασκήθηκε έφεση και, εάν τελικά απορριφθεί, τότε ο λοχίας θα εκτελεστεί με τη θανατηφόρο ένεση.

Πρέπει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά μετά τον πόλεμο στο Βιετνάμ, που αμερικανικό στρατοδικείο καταδικάζει στρατιώτη στην εσχάτη των ποινών για τη δολοφονία συναδέλφων του.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ