Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τα «Λιμάνια του Ελληνισμού» στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Τα «Λιμάνια του Ελληνισμού» στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Σημαντικά ζωγραφικά και χαρακτικά έργα Ελλήνων δημιουργών, από τα τέλη του 19ου αιώνα ώς τις μέρες μας, παρουσιάζονται από την Παρασκευή ώς τις 12 Ιουνίου στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης (ΚΜΣΤ), στο πλαίσιο της έκθεσης Λιμάνια του Ελληνισμού.

43

Περίπου 140 ζωγραφικά και χαρακτικά έργα – λιμενογραφίες σημαντικών Ελλήνων δημιουργών, από τα τέλη του 19ου αιώνα ώς τις μέρες μας, παρουσιάζονται από την Παρασκευή ώς τις 12 Ιουνίου στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης (ΚΜΣΤ), στην Αποθήκη Β1 στο Λιμάνι.

Η έκθεση, που έχει τίτλο Λιμάνια του Ελληνισμού και αποτελεί προϊόν συνεργασίας του ΚΜΣΤ με το Διεθνές Κέντρο Εικαστικών Τεχνών ΑΕΝΑΟΝ, φιλοδοξεί να αναδείξει ένα από τα πιο αγαπητά θέματα στην εικαστική Τέχνη: τα λιμάνια που συνθέτουν την ταυτότητα, το μύθο, την ιστορία, αλλά και το σύγχρονο παλμό μίας πόλης.

Η οργανωτική επιτροπή της έκθεσης αποτελείται από τον καθηγητή του ΑΠΘ και διευθυντή του ΚΜΣΤ Μιλτιάδη Παπανικολάου, τον καθηγητή της Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Νικόλαο Ζία, τον πρόεδρο του ΔΣ στο Διεθνές Κέντρο εικαστικών τεχνών ΑΕΝΑΟΝ Κώστα Χαλκιά και τον επίκουρο καθηγητή του τμήματος Επιστήμης της Τέχνης στα Ιωάννινα Θάνο Χρήστου.

Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την Πέμπτη, ο κ. Παπαϊωάννου υπογράμμισε ότι βασικός πυρήνας της θεματικής της έκθεσης είναι η καταγραφή και η ανάδειξη της πολυδιάστατης σχέσης, της άρρηκτης σύνδεσης των Ελλήνων με τη θάλασσα.

Ο κ. Ζίας, από την πλευρά του, επισήμανε ότι ο χώρος του Λιμένα Θεσσαλονίκης είναι ο ιδανικότερος για την παρουσίαση μιας έκθεσης με θέμα τα λιμάνια, που σηματοδοτούν την οικουμενικότητα του Ελληνισμού στη θάλασσα της Μεσογείου και του Εύξεινου Πόντου, που αντανακλούν τη γοητεία της αγωνίας, της διακινδύνευσης ενός ταξιδιού, αλλά και το νόστο της επιστροφής.

Ξεκινώντας από τον Κωνσταντίνο Βολανάκη, το σημαντικότερο Έλληνα θαλασσογράφο, τα λιμάνια του ελληνισμού πρωταγωνιστούν στο έργο ζωγράφων όπως ο Αιμίλιος Προσαλέντης και ο Κωνσταντίνος Μαλέας, λαμπρών εκπροσώπων της γενιάς του 1930 και της μεταπολεμικής τέχνης, όπως ο Νίκος Χατζηκυριάκος – Γκίκας, ο Νίκος Εγγονόπουλος, ο Σπύρος Βασιλείου, ο Γιάννης Σπυρόπουλος, ο Τάσσος, αλλά και νεώτερων όπως ο Παναγιώτης Τέτσης, ο Σαράντης Καραβούζης και η Μαρία Πωπ.

Όλοι τους πλούτισαν τη θεματογραφία των λιμανιών με εξαιρετικές συνθέσεις, ιμπρεσσιονιστικά και εξπρεσιονιστικά στοιχεία και συμβολισμούς που μαρτυρούν την ελληνικότητα και τη διαχρονικότητα της έμπνευσής τους.

Τα έργα προέρχονται από τις Δημοτικές Πινακοθήκες Αθηνών και Πειραιά, το ίδρυμα Γιάννη και Ζωής Σπυροπούλου, το Μουσείο Μπενάκη, την Πινακοθήκη Αβέρωφ στο Μέτσοβο, τις Συλλογές της Τράπεζας της Ελλάδας και της Alpha Bank, ιδιωτικές συλλογές και τους ίδιους του καλλιτέχνες.

Η έκθεση παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια θα περιοδεύσει στην Αθήνα, τον Πειραιά, τα Χανιά και άλλες πόλεις – λιμάνια της Ελλάδας, ενώ προγραμματίζονται παρουσιάσεις στην Κωνσταντινούπολη και την Ιταλία.

Κάθε Κυριακή από τις 12 ώς τη 1:30 το μεσημέρι θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις για το κοινό και παράλληλα τμήματα δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά. Επίσης θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα για τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά από τις 10 το πρωί έως τις 18:00.

ΜΠΕ

Sports in

Καρεμπέ: «Δύο στα δύο! Ολυμπιακός και Ρεάλ Μαδρίτης»

Ο Κριστιάν Καρεμπέ μίλησε για τους τελικούς Champions League και Conference, όπου μετέχουν η Ρεάλ Μαδρίτης και ο Ολυμπιακός, αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024