38

Το Ισραήλ δεν θα εξαπολύσει μονομερή επίθεση, για να καταστρέψει τις δυνατότητες ανάπτυξης πυρηνικού οπλοστασίου από το Ιράν, δήλωσε τα ξημερώματα της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας) ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Τόνισε ότι η «μονομερής δράση» δεν αποτελεί επιλογή και προσέθεσε πως το Ισραήλ δεν θα ηγηθεί των κινήσεων στο θέμα των πυρηνικών στο Ιράν, προσκαλώντας ταυτόχρονα σε μια διεθνή συνεργασία για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Κατά τον Σαρόν το Ιράν απέχει πολλά χρόνια από το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, όμως μέσα σε λίγους μήνες μπορεί να επιλύσει πολλά «τεχνικά προβλήματα» προς την κατεύθυνση της απόκτησης πυρηνικού οπλοστασίου. «Μόλις τα λύσουν, αυτό θα είναι το σημείο χωρίς επιστροφή» υπογράμμισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς για το ισραηλινό πρόγραμμα πυρηνικών, επανέλαβε την πάγια θέση της χώρας του: «Το Ισραήλ δεν θα είναι το πρώτο κράτος που χρησιμοποιεί ή έχει στην κατοχή του πυρηνικά όπλα».

Αιτιολόγησε τη θέση του ότι το Ιράν δεν πρέπει να αποκτήσει πυρηνικά λέγοντας: «Θα πρέπει να αποτραπεί η απόκτηση πυρηνικών όπλων από ανεύθυνες χώρες».

Στην κηδεία του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β ο πρόεδρος του Ισράλ Μοσέ Κατσάβ συνομίλησε με τους προέδρους του Ιράν και της Συρίας, όμως ο Σαρόν απέφυγε τέτοιες επαφές. Το Ιράν και η Συρία εξακολουθούν να είναι εχθροί, δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

«Εάν οι μετριοπαθείς του Ιράν μιλούν για εξάλειψη του εβραϊκού έθνους, δεν βλέπω καμία αλλαγή» είπε και προσέθεσε: «Η Συρία συνεχίζει να στηρίζει τη Χεζμπολάχ στα λιβανέζικα σύνορα, οπότε ούτε εκεί βλέπω αλλαγή».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press