43

Επτά φάκελοι με πειθαρχικές υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται δέκα δικαστές και που είχαν τεθεί στο αρχείο, ανοίγουν και πάλι με έγγραφη εντολή του υπουργού Δικαιοσύνης Αναστάση Παπαληγούρα προς τον προϊστάμενο της επιθεώρησης των δικαστηρίων, αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου Π.Κακκαλή.

Οι υποθέσεις ανοίγουν προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο οι δικαστές αυτοί να εμπλέκονται σε παραδικαστικά κυκλώματα ή σε παράνομες πράξεις.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Βήματος, τα ονόματα των δέκα αυτών δικαστικών μέχρι στιγμής δεν έχουν εμπλακεί στα παραδικαστικά κυκλώματα που ερευνούν ο Αρειος Πάγος και η Εισαγγελία του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Oι υποθέσεις που θα ανασυρθούν, οι οποίες αφορούν πειθαρχικά αδικήματα δικαστικών τα οποία διαπράχθηκαν από το 2001 ώς σήμερα, κατά το παρελθόν εξετάστηκαν από τα πειθαρχικά όργανα του Αρείου Πάγου και είτε επιβλήθηκαν στους εμπλεκόμενους δικαστές μικρές πειθαρχικές ποινές είτε δεν τους καταλογίστηκαν ευθύνες.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο υπουργός Δικαιοσύνης είχε ζητήσει από τα πειθαρχικά όργανα του Αρείου Πάγου κατάλογο με τις πειθαρχικές υποθέσεις των τελευταίων ετών που τέθηκαν στο αρχείο.

Στο πλαίσιο αυτό, το Ανώτατο Δικαστήριο διαβίβασε στον κ. Παπαληγούρα κατάλογο με 17 υποθέσεις που τέθηκαν στο αρχείο από το 2001 και μετά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο επίτιμος πρόεδρος του Αρείου Πάγου Στέφανος Ματθίας, σε άρθρο του στο περιοδικό «Συνήγορος», αναφέρει ότι τα αίτια της κρίσης στον χώρο της Δικαιοσύνης είναι η διαπλοκή που έγινε κατά το παρελθόν μεταξύ της τότε ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης και συνδικαλιστές των δικαστικών ενώσεων προκειμένου να ληφθούν νομοθετικά μέτρα προς στήριξη της επανεκλογής συνδικαλιστών-δικαστικών «προσκείμενων» στην τότε κυβέρνηση.

Κατά τον κ. Ματθία, τα νομοθετικά αυτά μέτρα αποσυντόνισαν τη Δικαιοσύνη και τους δικαστές, ορισμένοι από τους οποίους «υπό την επιρροή αδίστακτων εκκλησιαστικών, επιχειρηματικών ή δικηγορικών κύκλων, αλλά και αυτοβούλως, έφτασαν στο σημείο να εκμεταλλεύονται τη δικαστική τους ιδιότητα, μετέχοντες σε αθέμιτες μεθοδεύσεις και κυκλώματα και χρηματιζόμενοι».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ