43

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Τετάρτη την Τουρκία για δύο διαφορετικές υποθέσεις παραβίασης της ελευθερίας της έκφρασης δύο πολιτών κουρδικής καταγωγής.

Συγκεκριμένα, το ΕΔΑΔ έκρινε ότι η καταδίκη του Ομέρ Αγκίν, 57 ετών, το 1996 σε φυλάκιση 13 μηνών και δέκα ημερών για «προπαγάνδα κατά της ακεραιότητας του κράτους» είναι «δυσανάλογη προς τους σκοπούς της» και «μη αναγκαία σε μία δημοκρατική κοινωνία».

Το έγκλημα για το οποίο καταδικάσθηκε ο Ομέρ Αγκίν ήταν η δημοσίευση κριτικής, το 1993, στην εφημερίδα Demokrat ως προς την τουρκική πολιτική απέναντι στους Κούρδους. Το δικαστήριο έκρινε ότι το άρθρο έδινε αρνητική εικόνα της πολιτικής του τουρκικού κράτους απέναντι στους πολίτες κουρδικής καταγωγής, αλλά δεν παρακινούσε σε χρήση βίας.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιδίκασε στον Ομέρ Αγκίν 4.000 ευρώ ως υλική αποζημίωση, 15.000 ευρώ ως ηθική αποζημίωση και 1.500 ευρώ για δικαστικά έξοδα.

Στη δεύτερη υπόθεση, η Τουρκία καταδικάσθηκε για την κατάσχεση του βιβλίου του Μαχμούτ Αλινάκ, 53 ετών. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που εκδόθηκε το 1997 και βασίζεται σε αληθινά γεγονότα, εξιστορώντας την κακομεταχείριση την οποία υφίστανται οι χωρικοί κουρδικής καταγωγής κατά τη διάρκεια των επεμβάσεων των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι «αν και ο τόνος ορισμένων αποσπασμάτων είναι πολύ εχθρικός» δεν αποτελεί παρά «έκφραση βαθιάς ταραχής απέναντι σε τραγικά γεγονότα και δεν αποτελούν παρακίνηση για χρήση βίας».

Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου, ο ενάγων -αν και πρώην βουλευτής- «ήταν την εποχή εκείνη ένας πολίτης που εξέφραζε τις απόψεις του σε ένα μυθιστόρημα το οποίο απευθυνόταν σε μικρό αναγνωστικό κοινό, γεγονός που περιορίζει κατά σημαντικό τρόπο την εν δυνάμει επίδραση στη δημόσια τάξη».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό