
Βεβαιότητα Κοστούνιτσα για το «ναι» της Κομισιόν στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας
Βέβαιος ότι η έκθεση σκοπιμότητας για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Σερβίας-Μαυροβουνίου, που θα συνταχθεί μέχρι την 31η Μαρτίου από την Κομισιόν, θα είναι θετική, εξέφρασε ο Β.Κοστούνιτσα, τονίζοντας ότι θα υπάρξει πρόοδος στη συνεργασία με το ICTY.
71
Τη βεβαιότητά του ότι η έκθεση σκοπιμότητας για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Σερβίας-Μαυροβουνίου, που θα συνταχθεί μέχρι την 31η Μαρτίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα είναι θετική, εξέφρασε ο Σέρβος πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα.
Σε συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο περιοδικό Evropa, ο κ. Κοστούνιτσα δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει λόγος για μια αρνητική εκτίμηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού η Σερβία θα ικανοποιήσει τον όρο για σημαντική πρόοδο στη συνεργασία με το δικαστήριο της Χάγης».
Ο πρωθυπουργός της Σερβίας ανέφερε συγκεκριμένα ότι «θα ικανοποιηθεί σύντομα ο όρος που αφορά τις περιπτώσεις των κατηγορουμένων για εγκλήματα πολέμου των στρατηγών Σρέτεν Λούκιτς και Νεμπόισα Πάβκοβιτς». Υπενθυμίζεται ότι οι δύο αυτοί στρατηγοί αρνούνται να παραδοθούν στο δικαστήριο της Χάγης, επικαλούμενοι προβλήματα υγείας.
Η εισαγγελία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου δεν αποδέχεται τις δικαιολογίες αυτές και ζητά από τις σερβικές αρχές τη σύλληψη και έκδοση τους στη Χάγη.
Την Πέμπτη πάντως ανακοινώθηκε από το Κόμμα «Εθνικό Μέτωπο», που ίδρυσε ο Πάβκοβιτς, ότι ο Σέρβος στρατηγός δεν πρόκειται να παραδοθεί οικειοθελώς διότι, όπως λέγεται, «είναι πολύ άρρωστος και επειδή θέλει να υπερασπιστεί τη στρατιωτική του τιμή και αξιοπρέπεια».
Στο ίδιο ανακοινωθέν αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει και «αντίσταση από υποστηρικτές του Παβκοβιτς» σε περίπτωση που η αστυνομία προσπαθήσει να τον συλλάβει.
«Πάγωμα» των καταθέσεων 13 Σερβοβόσνιων καταζητούμενων από το ICTY
Οι σερβικές Αρχές ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι «πάγωσαν» τις καταθέσεις 13 Σέρβων και Σερβοβόσνιων καταζητουμένων από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία.
Το μέτρο, που διατάχθηκε από ειδικό εισαγγελέα για εγκλήματα πολέμου, στοχεύει σε καταζητούμενους από το ICTY, μεταξύ των οποίων ο πρώην στρατηγός των Σερβοβοσνίων Ράτκο Μλάντιτς, που κατηγορείται για γενοκτονία.
Η Σερβία καλείται να αποδείξει μέχρι το τέλος Μαρτίου ότι έχει διάθεση συνεργασίας με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, προκειμένου να εξασφαλίσει το «πράσινο φως» για την έναρξη συνομιλιών σταθεροποίησης και σύνδεσης με την ΕΕ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Γιατί βλέπουμε τόσα πολλά βίντεο στα social media;
- Συνετρίβη μεταγωγικό στρατιωτικό ελικόπτερο στην Τουρκία
- Οι νέες ρυθμίσεις για την ετήσια άδεια: Πώς θα χορηγείται από φέτος
- Συνταγή: Πατατοσαλάτα
- Τέχνασμα του Τραμπ η παράταση της εκεχειρίας λένε οι Ιρανοί – «Πράξη πολέμου ο ναυτικός αποκλεισμός των ΗΠΑ»
- Κορύφωση της βίας στη Γάζα μετά την κατάπαυση του πυρός

