
Παραινέσεις Ράις στο Πακιστάν να συνεχίσει τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις
Με προσεκτικές δηλώσεις, η Κοντολίζα Ράις κάλεσε το Πακιστάν να προχωρήσει «στο μονοπάτι της δημοκρατίας» αποφεύγοντας όμως να σχολιάσει εάν ο Περβέζ Μουσαράφ πρέπει να είναι διαρρήξει τους δεσμούς με το στρατό και να γίνει πλέον ένας πολιτικός ηγέτης.
31
Με προσεκτικές δηλώσεις, η Κοντολίζα Ράις κάλεσε το Πακιστάν να προχωρήσει «στο μονοπάτι της δημοκρατίας» αποφεύγοντας όμως να σχολιάσει εάν ο Περβέζ Μουσαράφ πρέπει να είναι διαρρήξει τους δεσμούς με το στρατό και να γίνει πλέον ένας πολιτικός ηγέτης.
Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι το Πακιστάν πρέπει να συνεχίσει τα βήματα εκδημοκρατισμού, που θα οδηγήσουν σε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές το 2007. Την ίδια ώρα όμως, έπλεξε το εγκώμιο του Πακιστανού ηγέτη Π.Μουσαράφ για το θάρρος του στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.
«Αυτό δεν είναι το Πακιστάν της 11ης Σεπτεμβρίου. Δεν είναι καν το Πακιστάν του 2002» δήλωσε χαρακτηριστικά την Πέμπτη στη συνέντευξη Τύπου στο Ισλαμαμπάντ.
Απέφυγε βέβαια να σχολιάσει εάν ο Μουσαράφ, ο οποίος πήρε την εξουσία με στρατιωτικό πραξικόπημα το 1999, πρέπει να παραιτηθεί ή να μετατραπεί σε «πολιτικό ηγέτη». Ανέφερε όμως ότι η Ουάσινγκτον λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψιν την πρόοδο σε θέματα δημοκρατίας στο Πακιστάν.
«Πράγματι, συζητήσαμε για την ανάγκη δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στο Πακιστάν. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με το Πακιστάν και περιμένουμε να προχωρήσει στο μονοπάτι της δημοκρατίας έως τις εκλογές του 2007» τόνισε η Αμερικανίδα υπουργός.
Η Ράις εξήρε το ρόλο του Πακιστάν στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, αλλά και στη σταθεροποίηση της κατάστασης στο γειτονικό Αφγανιστάν. Ο ηγέτης της Αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν φέρεται να κρύβεται ακόμη στα σύνορα των δύο κρατών.
Από την πλευρά του, ο Πακιστανός υπουργός Εξωτερικών Χουρσίντ Κασούρι υπερασπίστηκε με θέρμη τα δημοκρατικά διαπιστευτήρια της χώρας του, υποστηρίζοντας ότι το Πακιστάν έχει τα πιο ελεύθερα μέσα ενημέρωσης στην Ασία, ένα σημαντικό αριθμό γυναικών σε κυβερνητικές θέσεις και ότι λαμβάνει ιδιαίτερη πρόνοια για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.
«Πιστεύω ότι έχουμε μία δημοκρατία που λειτουργεί. Ποτέ δεν μπορεί να είναι τέλεια» δήλωσε ο Κασούρι.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Κρήτη: Χωρίς τέλος η αγωνία για την εξαφάνιση της 43χρονης – Τι λένε ο αδελφός και η μητέρα της
- Ένας «μαέστρος» για τον Ολυμπιακό – Ποιος είναι ο Μικέλε Μπαράνοβιτς (vids)
- Νατάσα Θεοδωρίδου: Τι απαντά για τον γάμο της στη Δράμα
- Ηγουμενίτσα: Ένας νεκρός και δύο τραυματίες από σύγκρουση οχημάτων στην εθνική οδό
- Super League: Συνέχεια στη μάχη της παραμονής με την 3η αγωνιστική των play out
- Μητσοτάκης: Αντιμέτωπος με σκάνδαλα και δημοσκοπική κατρακύλα ανακοινώνει μέτρα οικονομικής στήριξης


