
Αποφασισμένοι να διαδηλώσουν δηλώνουν ηγέτες και οπαδοί της αντιπολίτευσης στο Λίβανο
Σε απαγόρευση των προγραμματισμένων για τη Δευτέρα διαδηλώσεων προέβη η κυβέρνηση του Λιβάνου, καθώς εκφράζει ανησυχίες για περαιτέρω αποσταθεροποίηση της χώρας μετά τη δολοφονία Χαρίρι. Η διαδήλωση θα διεξαχθεί κανονικά, απαντά η αντιπολίτευση.
31
Σε απαγόρευση των προγραμματισμένων για τη Δευτέρα διαδηλώσεων προέβη η κυβέρνηση του Λιβάνου, καθώς εκφράζει ανησυχίες για περαιτέρω αποσταθεροποίηση της χώρας μετά τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού, Ραφίκ Χαρίρι, πριν από δύο εβδομάδες.
Ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών του Λιβάνου ζητά από τις δυνάμεις ασφαλείας «να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να διαφυλαχθεί η τάξη και η ασφάλεια και να αποτραπούν οι διαδηλώσεις και οι συγκεντρώσεις τη Δευτέρα».
Ωστόσο, η αντιπολίτευση τόνισε ότι η προγραμματισμένη διαδήλωση θα διεξαχθεί κανονικά παρά την απαγόρευση. «Προχωράμε μπροστά. Δεν μπορούν να μας αποτρέψουν να διαδηλώσουμε ειρηνικά, δημοκρατικά και να αποτίσουμε φόρο τιμής στον Ραφίκ Χαρίρι την ημέρα που στο Κοινοβούλιο διεξάγεται η συζήτηση, όπου θα ρωτήσουμε ποιος δολοφόνησε τον Χαρίρι» δήλωσε στο Reuters ο Ουαλίντ Τζουμπλάτ, ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης.
Το βράδυ της Κυριακής, χιλιάδες νεαροί διαδηλωτές, που φώναζαν «έξω η Συρία», συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Βηρυτού, που είχε αποκλειστει από κομάντος του στρατου, ζητώντας την αποχώρηση των συριακών δυνάμεων από τον Λίβανο.
Οι νεαροί διαδηλωτές που κρατούσαν λιβανικές σημαίες, πορεύτηκαν προς την Πλατεία των Μαρτύρων, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους για την απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Σολεϊμάν Φραντζί να απαγορεύσει τις δημόσιες συναθροίσεις τη Δευτέρα.
Τον τελευταίο καιρό -μετά τη δολοφονία Χαρίρι- οι Λιβανέζοι κατέρχονται σχεδόν καθημερινά στους δρόμους της πρωτεύουσας, προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στη φιλοσυριακή κυβέρνηση της Βηρυτού.
Σε μία ακόμη εκδήλωση αντισυριακού μένους, άγνωστοι αποκαθήλωσαν την Κυριακή άγαλμα του πρώην προέδρου της Συρίας, Χαφέζ αλ-Ασαντ στο νότιο Λίβανο.
Παραιτήσεις υπουργών
Τρία μέλη της φιλοσυριακής κυβέρνησης του Λιβάνου υπέβαλαν την παραίτησή τους.
Πρόκειται για τον υπουργό Ενεργείας, Μορίς Σενάουι ,τον υπουργό Οικονομικών και Εμπορίου Αντνάν Κασάρ και τον υπουργό Εσωτερικής Ανάπτυξης Ιμπραχίμ Ντάχερ.
Νέες πιέσεις Ουάσινγκτον στη Δαμασκό
Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ αυξάνουν την πίεση προς τη Συρία να αποσύρει τα στρατεύματά της από το Λίβανο «το συντομότερο δυνατόν» και να σταματήσει να αναμειγνύεται στα εσωτερικά της Βηρυτού, όπως δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ο Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, υφυπουργός Εξωτερικών, θα συναντηθεί τη Δευτέρα με τον Λιβανέζο ομόλογό του Μαχμούντ Χαμούντ, προκειμένου να επαναλάβει τα περί απόσυρσης των περίπου 15.000 Σύρων στρατιωτών, αλλά και να ζητήσει τη διεξαγωγή έρευνας για την πλήρη διαλεύκανση της δολοφονίας Χαρίρι.
Ο Λίβανος έχει δηλώσει ότι θα συνεργαστεί με την τριμελή επιτροπή του ΟΗΕ -που έφτασε την περασμένη εβδομάδα στη Βηρυτό- αλλά αρνείται τη διεξαγωγή πλήρους, διεθνούς έρευνας για την υπόθεση.
Ο Σάτερφιλντ ερωτήθηκε από δημοσιογράφους εάν η Ουάσινγκτον σκέφτεται να θέσει τελεσίγραφο στη Συρία για την απόσυρση των στρατευμάτων της από το Λίβανο. «Θέλουμε [η απόσυρση] να γίνει το συντομότερο δυνατόν» περιορίστηκε να απαντήσει ο Αμερικανός αξιωματούχος, υπενθυμίζοντας πάντως τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που ζητά την άμεση απόσυρση.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- ΟΤ Delphi Economic Forum XI – Λαζαράκου: Έρχονται έλεγχοι με ΑΙ – H προειδοποίηση για crypto
- LIVE: ΑΕΛ Novibet – Κηφισιά
- Γυναικοκτονία στους Αμπελόκηπους: Ξεκίνησε η δίκη του 39χρονο που σκότωσε τη σύζυγό του με σφυρί – «Εδρασα εν βρασμώ»
- Για όλα φταίει το «επώνυμο», λέει ο Καραμανλής – Δηλώνει αθώος και επαναλαμβάνει ότι δεν θα πολιτευτεί
- Παράσυρση 16χρονης στη Λιοσίων: Ελεύθερη η ιδιοκτήτρια της μηχανής και ο διαχειριστής του δικύκλου
- ΚΚΕ: Το μέρισμα κοροϊδίας που παρουσίασε ως «επιτυχία» ο Μητσοτάκης δεν αγγίζει στο ελάχιστο το πρόβλημα της ακρίβειας


