30

Στο πλευρό του Γερμανού καγκελάριου τάχθηκε την Τρίτη ο πρόεδρος της Γαλλίας, ζητώντας μεταρρυθμίσεις στους κόλπους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. «Οφείλουμε να λαμβάνουμε υπόψη τις αλλαγές που συντελούνται στην Ευρώπη» τόνισε.

Ο Γερμανός καγκελάριος είχε κάνει λόγο για την ανάγκη μεταρρύθμισης της Συμμαχίας και για αναβάθμιση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα διεθνή ζητήματα.

Τις δηλώσεις είχαν υποδεχθεί με ψυχρότητα οι ΗΠΑ και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ, μεταξύ αυτών, και ο ίδιος ο γενικός γραμματέας.

Σήμερα, ωστόσο, ο Γκέρχαρντ Σρέντερ βρήκε ένα σύμμαχο στο πρόσωπο του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας: «Πρέπει, όπως το υπογράμμισε ο καγκελάριος της Γερμανίας, να συνεχίσουμε να λαμβάνουμε υπόψη τις αλλαγές που συμβαίνουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο» είπε ο Ζακ Σιράκ.

Πάντως, ο Σιράκ έσπευσε να υπογραμμίσει ότι η Ευρώπη και οι ΗΠΑ είναι πραγματικοί εταίροι. «Πρέπει να έχουμε διάλογο και να ακούμε περισσότερο ο ένας τον άλλο» τόνισε, για να καταλήξει:

«Μέσω μιας στενής, πιστής, ισορροπημένης σχέσης ανάμεσα στην Αμερική και την Ευρώπη, θα διασφαλίσουμε το διηνεκές της στρατηγικής σύμπραξης που σφυρηλατήθηκε από τη Συνθήκη της Ουάσινγκτον, με την οποία ιδρύθηκε το ΝΑΤΟ το 1949».

Σχετικά με την αρωγή για την εκπαίδευση των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας που προσφέρει το ΝΑΤΟ, ο Γάλλος ηγέτης επανέλαβε ότι η χώρα του σέβεται τις δεσμεύσεις της και συμμετέχει στη δράση αυτή».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό