30

Σε «θρίλερ» μετατράπηκαν οι εκλογές στο γερμανικό κρατίδιο του Σλέσβιχ – Χολστάιν, το οποίο συνορεύει με τη Δανία. Οι Σοσιαλδημοκράτες έχασαν 4% σε σχέση με το 2000, ωστόσο, φαίνεται ότι θα παραμείνουν στην εξουσία. Δεν αποκλείεται μάλιστα να συνεργαστούν με τους Χριστιανοδημοκράτες.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, νικητές των εκλογών αναδείχθηκαν οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) με 40,2% (άνοδος πέντε μονάδων σε σχέση με το 2000).

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) συγκέντρωσαν το 38,7% (πτώση 4,4% σε σχέση με το 2000) και ακολούθησε το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών (FDP) με 7,6%, οι Πράσινοι με 6,2% και το κόμμα των δανόφωνων SSW με 3,6%.

Σε επίπεδο εδρών, η συμμαχία Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων συγκεντρώνει 33 έδρες (επί συνόλου 69), ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες με το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών συγκεντρώνει 34 έδρες. Το SSW κέρδισε τις 2 έδρες που φαίνεται να «ρυθμίζουν» το αποτέλεσμα.

Προεκλογικά το SSW δήλωνε ανοικτό για συνεργασία και με τους Χριστιανοδημοκράτες, σε περίπτωση που οι τελευταίοι κέρδιζαν την πλειοψηφία των εδρών. Κάτι τέτοιο, όμως, τελικά δεν έγινε.

Πάντως, οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί και δεν αποκλείεται ακόμα και η περίφημη «μεγάλη συμμαχία» μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών – Χριστιανοδημοκρατών.

Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα ήταν μια σαφέστατη προειδοποίηση προς τον καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ εν όψει των εκλογών του 2006. Στο Σλέσβιχ – Χολστάιν το SPD δεν είχε χάσει εκλογική μάχη από το 1988.

«Το SPD υποτίμησε την επίδραση που θα είχαν στους ψηφοφόρους ζητήματα όπως η ανεργία και οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις» έγραψε τη Δευτέρα η εφημερίδα Handelsblatt.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ