
Στις κάλπες την Κυριακή οι Ισπανοί για το πρώτο άμεσο «ναι» ή «όχι» στο Ευρωσύνταγμα
Δημοψήφισμα πραγματοποιείται την Κυριακή στην Ισπανία για την έγκριση ή μη του Ευρωπαϊκού Συντάγματος. Όλα δείχνουν ότι το «ναι» θα είναι συντριπτικό, δεδομένου ότι το στηρίζουν η κυβέρνηση και τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης.
30
Δημοψήφισμα πραγματοποιείται την Κυριακή στην Ισπανία για την έγκριση ή μη του Ευρωπαϊκού Συντάγματος. Όλα δείχνουν ότι το «ναι» θα είναι συντριπτικό, δεδομένου ότι το στηρίζουν η κυβέρνηση και τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, μέχρι τις 17:00 (τοπική ώρα) είχε ψηφίσει μόλις το 32,5% των Ισπανών ψηφοφόρων.
Στις ευρωεκλογές του περασμένου Ιουνίου την ίδια ώρα είχε ψηφίσει το 33,9% των Ισπανών. Το τελικό ποσοστό συμμετοχής στις ευρωεκλογές είχε ανέλθει σε 46%.
Η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί στις 19:00 τοπική ώρα (21:00 ώρα Ελλάδος) για την ισπανική ενδοχώρα και μία ώρα αργότερα για τα Κανάρια Νησιά.
Η προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων ολοκληρώθηκε την Παρασκευή. Το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) κάλεσε τους πολίτες να πουν «ναι» στο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα σε μια εκδήλωση που έγινε στη Μαδρίτη παρουσία του νυν πρωθυπουργού Χοσέ Θαπατέρο και του πρώην Φελίπε Γκονθάλεθ.
Η ψήφος της Κυριακής «σημαίνει ότι ανοίγουμε τις πύλες μιας Ευρώπης πιο ενωμένης, πιο ισχυρής, με ένα μέλλον ευημερίας, για το λόγο αυτό ενθαρρύνω τους πολίτες να πάρουν μέρος» στο δημοψήφισμα, δήλωσε ο Θαπατέρο.
Το Λαϊκό Κόμμα (PP) της αντιπολίτευσης έχει επίσης ταχθεί υπέρ του Ευρωσυντάγματος: «Λέμε ναι στο Σύνταγμα γιατί αυτό είναι καλό για την Ισπανία. Υπάρχουν ζητήματα στα οποία δεν είναι κακό να συμφωνούμε με την κυβέρνηση» είπε ο ηγέτης του κόμματος Μαριάνο Ραχόι.
Υπέρ του «ναι» έχουν ταχθεί και ορισμένα περιφερειακά κόμματα, όπως το CiU (Σύγκλιση και Ένωση) της Καταλονίας και το Βασκικό Εθνικιστικό Κόμμα (PNV).
Aντίθετα, η Ενωμένη Αριστερά (iU) και το Αριστερό Κόμμα της Καταλονίας (ERC) έχουν καλέσει τους πολίτες να καταψηφίσουν τη Συνθήκη. Κατά του Ευρωσυντάγματος έχουν ταχθεί και άλλα μικρότερα κόμματα στη Χώρα των Βάσκων και στη Γαλικία.
Οι Ισπανοί έχουν συνδέσει τη συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα και την οικονομική της ανάπτυξη. Ωστόσο, οι έρευνες δείχνουν ότι 9 στους 10 πολίτες δεν γνωρίζουν πολλά πράγματα για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα.
Υπενθυμίζεται ότι οι Ισπανοί ενέκριναν μέσω δημοψηφίσματος και το εθνικό τους Σύνταγμα. Στη σχετική ψηφοφορία που έγινε στις 6 Δεκεμβρίου 1978, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών ψήφισε «ναι».
Δημοψήφισμα πραγματοποιήθηκε και για την παραμονή ή μη της Ισπανίας στο ΝΑΤΟ. Στις 2 Μαρτίου 1986, το 52,6% ψήφισε υπέρ της παραμονής στη Συμμαχία, έναντι 39,8% που ζήτησε την αποχώρηση της χώρας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Στον πρόεδρο της Ιταλίας ο Θοδωρής Κυριακού – Τα στρατηγικά σχέδια ανάπτυξης της GEDI
- ΟΤ Delphi Economic Forum XI – Σταμπουλίδης: Πολύ κοντά ο διαγωνισμός για τα 22 περιφερειακά αεροδρόμια
- «Κλειστά» αυτιά στα σενάρια
- ΟΤ Delphi Economic Forum XI – Παπαδοπούλου: Η σταθερότητα «χτίζεται» σε συμμαχίες
- Βιασμό κατήγγειλε 30χρονη στο κέντρο της Αθήνας – Ελεύθερος με όρους μετά την απολογία του ο 22χρονος κατηγορούμενος
- Η χαοτική, ερωτική ζωή του Τζακ Νίκολσον: Ένας γάμος, αρκετοί παθιασμένοι έρωτες και έξι παιδιά


