Η αυξημένη πρόσληψη πρωτεϊνών ενέχει κινδύνους για την καρδιά
Νέα Υόρκη: Οι ηλικιωμένες γυναίκες που καταναλώνουν σχετικά μεγάλες ποσότητες πρωτεϊνών από κόκκινο κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να αποβιώσουν από καρδιακή νόσο, σύμφωνα με μεγάλη αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology.
Νέα Υόρκη: Οι ηλικιωμένες γυναίκες που καταναλώνουν σχετικά μεγάλες ποσότητες πρωτεϊνών από κόκκινο κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να αποβιώσουν από καρδιακή νόσο, σύμφωνα με μεγάλη αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology.
Ερευνητική ομάδα του Κολεγίου Ιατρικής Μάγιο της Μινεσότα με επικεφαλής την Δρ Λίντα Κελεμεν μελέτησε 29.000 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και διαπίστωσε ότι εκείνες που ανέφεραν αυξημένη πρόσληψη πρωτεϊνών από κόκκινο κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα είχαν σχεδόν 40% υψηλότερο κίνδυνο να αποβιώσουν από καρδιακή νόσο εντός των προσεχών 15 ετών συγκριτικά με γυναίκες με χαμηλή κατανάλωση των συγκεκριμένων τροφών.
Ο κίνδυνος φάνηκε να προκύπτει από την ίδια την πρόσληψη των πρωτεϊνών, διότι ελήφθη υπόψη και το γενικό διατροφικό σχήμα του δείγματος καθώς και παράγοντες όπως η άσκηση, το κάπνισμα και το σωματικό βάρος.
Τα πρωτεϊνούχα και λιπαρά τρόφιμα είναι χαρακτηριστικό στοιχείο των διατροφικών σχημάτων τύπου Ατκινς που αποφεύγουν τους υδατάνθρακες. Αν και τέτοιες δίαιτες είναι αποτελεσματικές στην απώλεια βάρους μεσοπρόθεσμα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η μακροχρόνια εφαρμογή τους μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας. .
«Πιστεύω ότι υπάρχει σχέση, γι’ αυτό το πρώτο και κυριότερο που πρέπει να κάνουν οι καταναλωτές είναι να γνωρίζουν ότι όλες οι πρωτεΐνες δεν είναι ισάξιες και η αντικατάσταση του άσπρου ψωμιού με άλλους επεξεργασμένους υδατάνθρακες δεν είναι ιδανική τακτική.
Υπάρχουν περισσότερο υγιεινές επιλογές όπως το ψάρι και το κοτόπουλο, ενώ ακόμα καλύτερα τα λαχανικά είναι καλές πηγές πρωτεϊνών. Διαπιστώσαμε κατά τη διάρκεια της μελέτης ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν φρούτα, όσπρια και ψάρια είχαν 30% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο συγκριτικά με γυναίκες που τα κατανάλωναν σε πολύ περιορισμένες ποσότητες.
Αντιθέτως οι γυναίκες που τρώνε δυο μερίδες κόκκινο κρέας ημερησίως αντί για ίσης θερμιδικής αξίας υδατάνθρακες έχουν 44% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο. Παρόμοιος ήταν ο κίνδυνος και από την κατανάλωση γάλακτος, παγωτού, κρέμας, γιαουρτιού και τυριού.
Ο λόγος που οι πρωτεΐνες από κόκκινο κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα αυξάνουν τον καρδιακό κίνδυνο παραμένει άγνωστος και απομένει να αναζητηθεί σε μελλοντικές έρευνες. Ωστόσο μελέτες σε ζώα έδειξαν ότι οι πρωτεΐνες από ζωικές πηγές μπορεί να προάγουν τον σχηματισμό πλάκας στις αρτηρίες», εξηγεί η Δρ Κελεμεν.
health.in.gr
- Στα «ΝΕΑ» της Τρίτης: Τρόφιμα από χρυσό
- Ελλάδα – Γερμανία: Βαθιά ελλειμματικό παραμένει το διμερές εμπόριο
- Ρεκόρ με καύσωνες για την Ελλάδα μέχρι το 2100
- Γούλβς – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 1-4: Έριξε τεσσάρα και έπιασε πεντάδα
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 09.12.2025]
- ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η κυβέρνηση επέλεξε τον δρόμο της έντασης για να κρύψει τη δυσωδία του ΟΠΕΚΕΠΕ


