
Πρόσκληση Αμπάς στο Ισραήλ για ανανέωση των ειρηνευτικών συνομιλιών
Αναφερόμενος στις προτεραιότητες του, εφόσον εκλεγεί διάδοχος του Γιασέρ Αραφάτ, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε την Πέμπτη ότι θα επιδιώξει την ανανέωση των ειρηνευτικών συνομιλιών με το Ισραήλ.
53
Αναφερόμενος στις προτεραιότητες του, εφόσον εκλεγεί διάδοχος του Γιασέρ Αραφάτ, την Κυριακή, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι θα επιδιώξει την ανανέωση των ειρηνευτικών συνομιλιών με το Ισραήλ.
Υιοθετώντας μια ηπιότερη στάση από ότι εμφανίζεται στις προεκλογικές συγκεντρώσεις του, ο Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε την Πέμπτη στην ισραηλινή εφημερίδα Maariv ότι σκοπεύει να καθαρίσει τις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας, επέκρινε τις επιθέσεις κατά Ισραηλινών, και απηύθυνε έκκληση στο Ισραήλ να αρχίσουν εκ νέου οι ειρηνευτικές συνομιλίες.
«Θα ξεκινήσουμε το διάλογο με το Ισραήλ για να δούμε εάν υπάρχει θέληση για να αρχίσει εκ νέου η διαδικασία» τόνισε ο Παλαιστίνιος ηγέτης.
Παράλληλα, επισήμανε: «Έχουμε ένα ξεκάθαρο σχέδιο για την βελτίωση της κατάστασης στον τομέα της ασφάλειας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας πρέπει να μπουν σε τάξη και να δημιουργηθεί ένα σώμα που θα κατοπτεύει αυτές τις υπηρεσίες. Γνωρίζουμε πως να το κάνουμε αυτό».
Ακόμη, δήλωσε έτοιμος να συνεργαστεί με το Ισραήλ για την εφαρμογή του σχεδίου απόσυρσης από τη Λωρίδα της Γάζας, αρκεί αυτό να αποτελέσει ένα βήμα για την υιοθέτηση του «οδικού χάρτη».
Ο Μαχμούντ Αμπάς επέκρινε τις επιχειρήσεις των Ισραηλινών κατά Παλαιστινιών, ωστόσο χαρακτήρισε «λάθος» τα χτυπήματα των Παλαιστινίων με ρουκέτες κατά Ισραηλινών.
Ο Παλαιστίνιος ηγέτης αρνήθηκε να σχολιάσει τη δήλωσή του περί «Σιωνιστή εχθρού» που έκανε μετά από πρόσφατη αιματηρή επίθεση Ισραηλινών στρατιωτών κατά Παλαιστινίων.
Ο Μαχμούντ Αμπάς, όντας μετριοπαθής, κατά την προεκλογική περίοδο επιχειρεί να τηρήσει δύσκολες ισορροπίες, δείχνοντας ένα λιγότερο ήπιο πρόσωπο στους Παλαιστινίους, με στόχο να κερδίσει την υποστήριξή τους για την ηγεσία της PLO.
Στη διάρκεια των προεκλογικών συγκεντρώσεων έχει εμφανιστεί στο πλευρό ενόπλων και έχει εκφωνήσει σκληρές ομιλίες κατά του Ισραήλ. Ωστόσο, την Πέμπτη στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης ζήτησε τον τερματισμό της ανομίας στις παλαιστινιακές περιοχές. Παράλληλα, ζήτησε την απελευθέρωση των Παλαιστίνιων κρατουμένων από το Ισραήλ.
Εν τω μεταξύ, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ απέρριψε την Πέμπτη το αίτημα της Παλαιστινιακής Αρχής να επιτραπεί στους Παλαιστίνιους κρατουμένους να ψηφίσουν στις εκλογές της Κυριακής.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- «Η Δίκη» του Φρανς Κάφκα επιστρέφει για 2η σεζόν στο Θέατρο ΑRK
- Αγ. Δημήτριος: Αναζητά τα κίνητρα και νέα στοιχεία για τη δολοφονία του 25χρονου η ΕΛ.ΑΣ.
- Αρκάς: Η καλημέρα της Πέμπτης
- Τι είναι το «Kama Muta» και πως επηρεάζει τις σχέσεις;
- Ουκρανία: Τουλάχιστον δυο νεκροί, ένας αγνοούμενος και οκτώ τραυματίες σε ρωσική επιδρομή
- Συνταγή: Κέικ βανίλιας
