
Η βρετανική κυβέρνηση κέρδισε την πρώτη μάχη για τις ταυτότητες
Το πρώτο εμπόδιο στο δρόμο για την επαναφορά των ταυτοτήτων στη Βρετανία πέρασε η κυβέρνηση του Τόνι Μπλερ με την απόφαση της Βουλής των Κοινοτήτων την Τρίτη. Η πλειοψηφία των αντιπροσώπων (385 έναντι 93) ψήφισαν υπέρ της εκτενούς συζήτησης του νομοσχεδίου.
53
Το πρώτο εμπόδιο στο δρόμο για την επαναφορά των ταυτοτήτων στη Βρετανία πέρασε η κυβέρνηση του Τόνι Μπλερ με την απόφαση της Βουλής των Κοινοτήτων την Τρίτη.
Σύμφωνα με το BBC, η πλειοψηφία των αντιπροσώπων (385 έναντι 93) ψήφισαν υπέρ της εκτενούς συζήτησης του νομοσχεδίου στην Βουλή των Κοινοτήτων. Εν συνεχεία, το νομοθετικό πλαίσιο αναμένεται να εξεταστεί από την Βουλή των Λόρδων.
Ο υπουργός Εσωτερικών Τσαρλς Κλαρκ επιχείρησε να καθησυχάσει μερίδα των αντιπροσώπων της Βουλής των Κοινοτήτων, που υποστηρίζουν ότι οι βιομετρικές ταυτότητες θα αποτελέσουν μέσο παρακολούθησης του πολίτη, ωστόσο δεν έλειψαν οι «απώλειες». Δεκαεννέα βουλευτές των Εργατικών υποστήριξαν την ανάγκη τροποποιήσεων του νομοσχεδίου, με στόχο να το μπλοκάρουν.
Επιπλέον, 10 βουλευτές των Τόρις καταψήφισαν το νομοσχέδιο, κινούμενοι εκτός γραμμής του κόμματος, που υποστηρίζει την κυβέρνηση στο συγκεκριμένο θέμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξαν και πολλές αποχές.
Το νομοσχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης προβλέπει την επαναφορά των ταυτοτήτων, 50 χρόνια μετά την κατάργησή τους από τον Ουίνστον Τσόρτσιλ, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.
Η νέα ταυτότητα έχει ενσωματωμένο ειδικό τσιπ με όλα τα προσωπικά στοιχεία του κατόχου της (όνομα, επώνυμο, διεύθυνση, εθνικότητα κτλ.) καθώς και πλήθος βιομετρικών χαρακτηριστικών, όπως τα αποτυπώματα της ίριδας και των δακτύλων.
Το νομοσχέδιο καταρτίστηκε από τον τέως υπουργό Εσωτερικών Ντέιβιντ Μπλάνκετ, ο οποίος παραιτήθηκε μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε από την αποκάλυψη ότι χρησιμοποίησε την εξουσία του για την επιτάχυνση της έκδοσης βίζας για την Φιλιππινέζα νταντά της πρώην ερωμένης του.
Παρά το σκάνδαλο, η πλειονότητα των Βρετανών θα ενέκριναν την επιστροφή του Μπλάνκετ στην κυβέρνηση στην περίπτωση που το Εργατικό Κόμμα κέρδιζε τις εκλογές το 2005, σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Guardian.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Πόλεμος στην εστίαση
- «Αλυσίδα» τα μεγάλα λάθη μόνο κατά του Ολυμπιακού από τους ξένους διαιτητές στα πλέι οφ της Super League
- Θεσσαλονίκη: Αποχωρεί η FedEx από το αεροδρόμιο «Μακεδονία»
- Μπρέσια – Ολυμπιακός 16-17: Θρίαμβος του Θρύλου που επέστρεψε στο Final Four του Champions League!
- Διπλωματικό πόκερ: Γιατί ο Σι Τζινπίνγκ δεν πρόκειται να κάνει τη χάρη στον Τραμπ για τη Μέση Ανατολή
- Λαζόπουλος για υποκλοπές: Αν υπήρχε γιατρός να εξετάζει πολιτικές ασθένειες, θα έλεγε ότι η Δημοκρατία έχει πάψει να λειτουργεί

