51

Ο υποψήφιος της κεντρώας αντιπολίτευσης και δήμαρχος του Βουκουρεστίου Τραϊάν Μπασέσκου κατακτά την προεδρία της Ρουμανίας, βάσει των επίσημων αποτελεσμάτων από την προεδρική αναμέτρηση της Κυριακής. Ο Αντριάν Ναστάζε παραδέχεται την ήττα του και εκφράζει επιθυμία συνεργασίας με το νέο πρόεδρο.

Η Εκλογική Επιτροπή της Ρουμανίας ανακοίνωσε ότι με καταμετρημένο το 99% των ψήφων ο Τραϊάν Μπασέσκου αναδεικνύεται πρόεδρος της χώρας με ποσοστό της τάξεως του 51,23% έναντι του αντιπάλου του Αντριάν Ναστάζε, ο οποίος τελικώς περιορίστηκε στο 48,77%, όπως μεταδίδει το Reuters.

Εκπρόσωπος της κεντρώας αντιπολίτευσης είχε σπεύσει νωρίτερα να ανακοινώσει πανηγυρικά πως με βάση την ανεξάρτητη καταμέτρηση που πραγματοποίησε η παράταξη ο Τραϊάν Μπασέσκου κατακτά την προεδρία με ποσοστό που προσεγγίζει το 51,7% έναντι 48,3% του Αντριάν Ναστάζε.

Μετά την επίσημη ανακοίνωση της Εκλογικής Επιτροπής ο Τραϊάν Μπασέσκου διακήρυξε τη νίκη του έναντι του Ναστάζε. «Ήταν η θέληση του λαού της Ρουμανίας που μου έδωσε αυτή την ισχυρή νίκη» δήλωσε ο Μπασέσκου προς το πρακτορείο Reuters από το δημαρχιακό μέγαρο του Βουκουρεστίου.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ρουμανίας -ο οποίος προηγούνταν οριακά του Μπασέσκου, βάσει ενός εκ των exit polls που δημοσιοποιήθηκαν με το κλείσιμο των καλπών- παραδέχθηκε την ήττα του σε τηλεοπτικό διάγγελμα. «Τα αποτελέσματα δείχνουν πως ο Τραϊάν Μπασέσκου είναι ο νέος πρόεδρος της Ρουμανίας» τόνισε, προσθέτοντας πως επιθυμεί να συνεργαστεί μαζί του.

«Θα στηρίξουμε την αποστολή του Τραϊάν Μπασέσκου να συνεχίσει στο δρόμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης» δήλωσε ο Ναστάζε. Στο ίδιο μήκος κύματος, το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Ρουμανίας (PSD) ανακοίνωσε πως επιθυμεί να παραμείνει στην εξουσία παρά την ήττα του υποψηφίου του Αντριάν Ναστάζε στις προεδρικές εκλογές.

Ο Ρουμάνος υπουργός Εξωτερικών Μιρτσέα Γκοάνα -και επικρατέστερος διάδοχος του Ναστάζε στην πρωθυπουργία- δήλωσε πως οι Σοσιαλδημοκράτες δεν είναι έτοιμοι να περάσουν στην αντιπολίτευση. «Προχωράμε σε κυβέρνηση υπό το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα βάσει του προγραμματισμού» δήλωσε ο Γκοάνα στο Reuters.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ