Εγκεφαλικό ένζυμο συνδέει τον διαβήτη με τη νόσο Αλτσχάιμερ
Νέα Υόρκη: Ο κίνδυνος εκδήλωσης νόσου Αλτσχάιμερ είναι αυξημένος μεταξύ των πασχόντων από διαβήτη, οι οποίοι έχουν αντοχή στην ινσουλίνη και άρα αυξημένα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, σύμφωνα με νεότερη αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Neuroscience.
Νέα Υόρκη: Ο κίνδυνος εκδήλωσης νόσου Αλτσχάιμερ είναι αυξημένος μεταξύ των πασχόντων από διαβήτη, οι οποίοι έχουν αντοχή στην ινσουλίνη και άρα αυξημένα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, σύμφωνα με νεότερη αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Neuroscience.
Τα μειωμένα επίπεδα του ενζύμου που αποδομεί την ινσουλίνη (IDE) στον εγκεφαλικό ιστό είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των δυο ασθενειών. Επιπλέον, εφόσον η δράση της ινσουλίνης στον εγκέφαλο αυξάνει τα επίπεδα του IDE ίσως είναι πιθανόν να προληφθεί ή να αναστραφεί η νόσος Αλτσχάιμερ ενισχύοντας την δραστηριότητα της ινσουλίνης.
Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια με επικεφαλής τον Δρ Γκρεγκ Κολ διαπίστωσε σε εργαστηριακούς δίσκους με εγκεφαλικούς νευρώνες ότι η ινσουλίνη αύξησε σημαντικά τα επίπεδα του IDE.
Συγκρίνοντας εγκεφαλικά δείγματα που είχαν ληφθεί από υγιή άτομα και πάσχοντες από τη νόσο Αλτσχάιμερ, το IDE ήταν σημαντικά χαμηλότερο στον πάσχων ιστό από Αλτσχάιμερ.
Και σε ποντίκια που είχαν ανατραφεί να εκδηλώσουν μια πάθηση όμοια με τη νόσο Αλτσχάιμερ, μια πλούσια σε καρδαμέλαιο συνετέλεσε σε σημαντικά μειωμένα επίπεδα του IDE και περισσότερο των πλακών β-αμυλοειδούς που σχετίζεται με τη νόσο.
«Υπάρχουν αρκετοί τρόποι που μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα του IDE και άρα να μειώσουν το β-αμυλοειδές στον εγκέφαλο. Για παράδειγμα η ροσιγλιταζόνη, ένας παράγοντας που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της αντοχής στην ινσουλίνη είναι υπό κλινική δοκιμή για να δούμε αν μπορεί να βοηθήσει τους πάσχοντες από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Αλλά ακόμα και αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η αύξηση της σωματικής άσκησης, η μείωση των κορεσμένων λιπών στη διατροφή και η αύξηση των ιχθυελαίων που είναι πλούσια σε ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, μπορούν να τροποποιήσουν την επίδραση της ινσουλίνης και ίσως να αυξήσουν την αποικοδόμηση και την κάθαρση του β-αμυοειδούς», εξηγεί ο Δρ Κολ.
health.in.gr
- «Kαταστροφική συμφωνία» η εξαγορά της Warner Bros. από το Netflix για την Τζέιν Φόντα
- Τροχαίο στο Παλαιό Φάληρο: Αυτοκίνητο τυλίχτηκε στις φλόγες έπειτα από σύγκρουση με άλλο όχημα
- Μπλόκα με χιλιάδες τρακτέρ σε όλη τη χώρα – Κλιμακώνουν οι αγρότες και πιέζουν την κυβέρνηση [Live χάρτης]
- Stoiximan GBL: «Μάχη» Ολυμπιακός – ΑΕΚ στο ΣΕΦ, υποδέχεται τον Πανιώνιο ο Παναθηναϊκός
- Αυτά είναι τα 8 σημεία στην Αττική που μπαίνουν οι «έξυπνες» κάμερες ως τέλος του έτους
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής
