43

Στους 77 ανήλθαν οι νεκροί από την έκρηξη, λόγω διαρροής αερίου, που σημειώθηκε την περασμένη Τετάρτη στο ορυχείο Νταπίνγκ στην πόλη Ζινμί της Κίνας.

Την ίδια ώρα, αξιωματούχοι της κινεζικής κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι οι ελπίδες για τον εντοπισμό των 71 αγνοουμένων εξανεμίζονται ώρα με την ώρα.

Από την Τετάρτη, άλλωστε, οι 1.000 διασώστες που εργάζονται στον τόπο του δυστυχήματος δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν ούτε έναν επιζώντα.

Τα μέλη των σωστικών συνεργείων ερευνούν όλα τα σημεία, στα οποία υπήρχαν πληροφορίες ότι είχαν εγκλωβιστεί οι ανθρακωρύχοι, όμως σύμφωνα με τον επικεφαλής των διασωστών «οι πιθανότητες να έχει επιζήσει κάποιος από αυτούς είναι μηδαμινές».

Το έργο των συνεργείων διάσωσης δυσκολεύει και το γεγονός ότι η έκρηξη σημειώθηκε σε βάθος 300 μέτρων και σε απόσταση δύο μιλίων από την είσοδο του ορυχείου.

Την Παρασκευή δεκάδες συγγενείς των αγνοουμένων συγκεντρώθηκαν έξω από το ορυχείο, προκειμένου να μάθουν για την τύχη των ανθρώπων τους. Δεν έλειψαν, μάλιστα, και οι συμπλοκές με τους φρουρούς του ορυχείου.

Και ενώ ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να αυξηθεί δραματικά, το Σάββατο έγινε γνωστό ότι ατύχημα σημειώθηκε και σε άλλο ένα ορυχείο της Κίνας, στην επαρχία Χεμπέι, με αποτέλεσμα να αγνοούνται έξι ανθρακωρύχοι.

Η αστυνομία συνέλαβε εννέα από τους υπευθύνους του ορυχείου, με την κατηγορία ότι προσπάθησαν να αποκρύψουν το συμβάν. Αρχικά, είχαν εγκλωβιστεί 29 εργάτες, ωστόσο οι 23 από αυτούς ανασύρθηκαν σώοι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press