Αθήνα: Τον κώδωνα του κινδύνου για τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών της νηπιακής και προνηπιακής ηλικίας έκρουσε ο καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αντώνης Κεφάτος παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα μελέτης που έγινε σε νηπιαγωγεία της περιοχής των Χανίων.

Η έρευνα έγινε σε 1.271 παιδιά εκ των οποίων 713 νήπια και 558 προνήπια. Συγκροτήθηκαν τρεις ομάδες από δύο ιατρούς και δύο επισκέπτριες και νοσηλεύτριες. Πραγματοποιήθηκαν 70 επισκέψεις στα 63 συνολικά νηπιαγωγεία όπου και εξετάσθηκαν παιδιά. Η έρευνα ξεκίνησε μέσα Φεβρουαρίου και ολοκληρώθηκε τέλη Μαΐου του 2004.

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα ιατρικών εξετάσεων που έγιναν σε νήπια και προνήπια των Χανίων, ένα μεγάλο ποσοστό από τα παιδιά που εξετάσθηκαν είχε αυξημένο βάρος, (σε ποσοστό 30%), αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης και αναιμία.

Σύμφωνα με τον κ. Καφάτο αυτό οφείλεται στον τρόπο διατροφής των παιδιών, πού παίρνουν μεγάλο ποσοστό κορεσμένου λίπους, (δηλαδή, τρέφονται με υπερδιπλάσιο κρέας από αυτό πού χρειάζονται), ενώ η υγεία των παιδιών επιβαρύνεται και από τα βιομηχανοποιημένα προϊόντα που αυξάνουν λόγο της περιεκτικότητας σε αλάτι την πίεση του αίματος, ενώ το αυξημένο λίπος σε αυτά τα προϊόντα αυξάνει και την χοληστερόλη.

«Είναι καθήκον των γονέων αλλά και του σχολείου, να ανατρέψουν αυτή την κατάσταση, και προς τούτο, η μεσογειακή διατροφή, δείχνει το δρόμο» επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Καφάτος.

Όπως είπε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης αν από νωρίς δεν ληφθούν μέτρα η κατάσταση των παιδιών επιδεινώνεται αργότερα καθώς τα παιδιά πού έχουν αυξημένο βάρος, όταν φθάσουν στην εφηβική ηλικία παρουσιάζουν μεγαλύτερο πρόβλημα, ενώ επιβαρυντικό στοιχείο για την υγεία των παιδιών είναι και η αλόγιστη χρήση αναψυκτικών, που περιέχουν ζάχαρη.

«Στόχος μας είναι τα επόμενα 10 χρόνια, τα παιδιά να έχουν καλύτερη υγεία και καλύτερη ανάπτυξη» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καφάτος, πού τόνισε ότι η έρευνα ήταν προληπτικού χαρακτήρα ώστε να προβλεφθούν τυχόν χρόνια νοσήματα.

health.in.gr