Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τη Δευτέρα, εν μέσω ανησυχιών για το πετρέλαιο
Αρνητικό κλίμα επικρατεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τη Δευτέρα, καθώς η άνοδος των τιμών του πετρελαίου πάνω από τα 49 δολάρια το βαρέλι πυροδοτεί έντονες ανησυχίες για τις επιπτώσεις στους ρυθμούς ανάπτυξης και τα εταιρικά κέρδη.
27
Αρνητικό κλίμα επικρατεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τη Δευτέρα, καθώς η άνοδος των τιμών του πετρελαίου πάνω από τα 49 δολάρια το βαρέλι πυροδοτεί έντονες ανησυχίες για τις επιπτώσεις στους ρυθμούς ανάπτυξης και τα εταιρικά κέρδη.
Ο δείκτης των πενήντα blue chips της ευρωζώνης Dow Jones Euro Stoxx 50 υποχωρεί κατά 0,42% στις 2.680,64 μονάδες.
H τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Νοεμβρίου του αμερικανικού ελαφρού αργού εκτινάχθηκε στα 49,36 δολάρια το βαρέλι (σε απόσταση 4 σεντς από το ιστορικό ρεκόρ των 49,40 δολαρίων της 20ης Αυγούστου) πριν υποχωρήσει, στη συνέχεια, στα 49,20 δολάρια.
Σε χαμηλότερα επίπεδα υποχωρούν οι μετοχές των εταιρειών που σχετίζονται με την τεχνολογία των ημιαγωγών στον απόηχο της εκτίμησης, στην οποία προέβη την Παρασκευή η Philips για μονοψήφιο ποσοστό ανάπτυξης του κλάδου το 2005, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε μείωση των εσόδων της μονάδας μικροτσίπ.
Απώλειες 1,9% σημειώνει η μετοχή της κορυφαίας ευρωπαϊκής εταιρείας ημιαγωγών STMicroelectronics, 1,7% η μετοχή της υπ αριθμόν δύο του κλάδου στην Ευρώπη Infineon και 2% η μετοχή της κορυφαίας ευρωπαϊκής εταιρείας εξοπλισμού για παραγωγή μικροτσίπ ASML.
Πτωτικά κινούνται οι μετοχές των ασφαλιστικών εταιρειών εν μέσω ανησυχιών των επενδυτών για την έκθεση του κλάδου στις χρηματιστηριακές αγορές, που υποχωρούν (την προηγούμενη εβδομάδα ο δείκτης Eurotop 300 υποχώρησε κατά 1%). Πτώση 1,4% καταγράφει η μετοχή της Allianz.
Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,32% στις 4.563,50 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 σημειώνει πτώση 0,66% στις 3.649,39 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX είναι χαμηλότερα κατά 1,13% στις 3.865,95 μονάδες.
Στο Χρηματιστήριο του Τόκιο ο Nikkei 225 έκλεισε στις 10.859,32 μονάδες, με απώλειες 0,33%.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Λευκός Οίκος: Η κυβέρνηση Τραμπ καταργεί ορισμένους δασμούς έπειτα από την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου
- Ειρηνικός: Νέα δολοφονική επίθεση των ΗΠΑ σκοτώνει 3 ανθρώπους που επέβαιναν σε σκάφος
- Ο Τραμπ υπέγραψε το διάταγμα για τον νέο παγκόσμιο δασμό 10%
- Η Ουκρανία έπληξε με drones εργοστάσιο κατασκευής πυραύλων στη Ρωσία, σε απόσταση 1.400 χλμ. από τα σύνορα
- Λίβανος: Τουλάχιστον 12 οι νεκροί από τα ισραηλινά πλήγματα – Θέτουν πλέον σε κίνδυνο την εύθραυστη εκεχειρία
- Παλαιό Φάληρο: Διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων λόγω καθίζησης του οδοστρώματος