Νέα Υόρκη: Οι μεσήλικες και ηλικιωμένες γυναίκες που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες κόκκινου κρέατος φαίνεται να έχουν αυξημένες πιθανότητες εκδήλωσης διαβήτη τύπου ΙΙ, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Diabetes Care.

Ερευνητική ομάδα του Νοσοκομείου Brigham and Women’s με επικεφαλής τον Δρ Σιμιν Λιου εξέτασε τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και κινδύνου εκδήλωσης διαβήτη τύπου ΙΙ σε δείγμα 37.309 συμμετέχουσες στη μελέτη Women’s Health Study, στην οποία ετέθησαν υπό ιατρική παρακολούθηση για μέσο χρονικό διάστημα 8,8 ετών.

Όλες ήταν τουλάχιστον 45 ετών και δεν είχαν ιστορικό καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου, καρκίνου ή διαβήτη όταν ξεκίνησε η μελέτη.

Η ποσότητα του καταναλισκόμενου κόκκινου κρέατος καθορίστηκε με τη βοήθεια ερωτηματολογίου που συμπλήρωσαν οι συμμετέχουσες.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας 1.558 γυναίκες διαγνώστηκαν με διαβήτη τύπου ΙΙ.

Η επεξεργασία των στοιχείων έδειξε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες κόκκινου κρέατος είχαν 28% περισσότερες πιθανότητες εκδήλωσης διαβήτη συγκριτικά με τις συνομήλικές τους που έτρωγαν ελάχιστο κόκκινο κρέας.

Τα είδη κρέατος που συνδέθηκαν περισσότερο με τον κίνδυνο διαβήτη ήταν το μπέικον και τα λουκάνικα.

health.in.gr