Αισιόδοξοι οι κεντρικοί τραπεζίτες για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας
Η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας είναι καθ οδόν, ή ακόμα και επιταχύνεται, και οι νομισματικές αρχές θα πρέπει να προσέξουν τυχόν άνοδο του πληθωρισμού, εκτιμούν οι κεντρικοί τραπεζίτες από τις 10 πιο ανεπτυγμένες οικονομίες του κόσμου.
27
Η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας είναι καθ οδόν, ή ακόμα και επιταχύνεται, και οι νομισματικές αρχές θα πρέπει να παραμένουν σε επιφυλακή για τυχόν άνοδο του πληθωρισμού, εκτιμούν οι κεντρικοί τραπεζίτες από τις 10 πιο ανεπτυγμένες οικονομίες του κόσμου (G-10).
Όπως αναφέρει το Reuters, o τόνος αισιοδοξίας των διοικητών των κεντρικών τραπεζών της G-10 παρά το ράλι των τιμών του πετρελαίου καταδεικνύει ότι βλέπουν τα πρόσφατα μεικτά μακροοικονομικά στοιχεία μόνο ως ένα προσωρινό διάλειμμα στην παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.
«Θα έλεγα ότι είμαστε σίγουροι ότι το σενάριο της παγκόσμιας ανάκαμψης επιβεβαιώνεται» δήλωσε ο επικεφαλής της G-10 των κεντρικών τραπεζιτών, πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ.
Ο κ. Τρισέ δεν εξέφρασε ανησυχία για τις επιπτώσεις του πετρελαϊκού ράλι στους ρυθμούς ανάπτυξης, καθώς, όπως είπε, οι ιστορικά υψηλές τιμές αντανακλούν την ισχυρή ζήτηση.
Το ΔΝΤ αναμένεται να αναθεωρήσει τις προβλέψεις του για το ρυθμό ανάπτυξης του 2004 σε 4,6% (η καλύτερη επίδοση της δεκαετίας), κατά την ετήσια τακτική συνάντηση στην Ουάσινγκτον τον επόμενο μήνα.
Παράλληλα, ο κ. Τρισέ δεν άφησε να διαφανεί κάποια ένδειξη ότι ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων θα σταματήσει. Η Fed αναμένεται το Σεπτέμβριο να αυξήσει για τρίτη φορά φέτος το βασικό της επιτόκιο, η Τράπεζα της Αγγλίας έχει ήδη αυξήσει το κόστος δανεισμού, ενώ η ΕΚΤ ετοιμάζεται για αύξηση, καθώς εκτιμά ότι υπάρχει κίνδυνος άνοδος του πληθωρισμού.
Ενδεικτική των προθέσεων της ΕΚΤ είναι και οι δηλώσεις του επικεφαλής οικονομολόγου Ότμαρ Ίσινγκ στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, όπου δεν άφησε καμιά αμφιβολία ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει, χωρίς να λάβει καν υπόψη της την προσωρινή οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης, σε αύξηση των επιτοκίων της, στην περίπτωση που συνεχιστεί η αυξητική τάση των τιμών, με αφορμή τις τιμές του πετρελαίου και των παραγώγων του.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Βενεζουέλα: Η προσωρινή πρόεδρος Ροδρίγκες λέει πως θα επιδιώξει «συμφωνίες με την αντιπολίτευση»
- Συρία: Η κυβέρνηση απελευθέρωσε 126 ανηλίκους από φυλακή όπου κρατούνταν μαχητές του Ισλαμικού Κράτους
- Βρετανοί καταναλωτές: Ποιότητα χωρίς συμβιβασμούς στις αγορές τροφίμων
- ΗΠΑ: Οι καλύτερες και οι χειρότερες αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες του 2025
- Έρχεται shrinkflation και στο πασχαλινό καλάθι
- Ελβετία: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκφράζει θλίψη για την αποχώρηση των ΗΠΑ
