27

Σημαντική μείωση παρουσίασε στο πρώτο εξάμηνο του έτους το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, αφού διαμορφώθηκε στα 4,744 δισ. ευρώ, έναντι 5,791 δισ. στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2003.

Αντίθετα, ανοδική πορεία ακολούθησε για ακόμη μία φορά το εμπορικό έλλειμμα, που αυξήθηκε κατά 862 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το 2003, όπως προκύπτει από σημερινή ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ειδικότερα, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών περιορίστηκε κατά 1,047 δισ. ευρώ, αντανακλώντας κυρίως τη μεγάλη άνοδο του πλεονάσματος του ισοζυγίου των υπηρεσιών και δευτερευόντως την αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου των μεταβιβάσεων, οι οποίες συνολικά υπεραντιστάθμισαν τη διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος (ενώ το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο).

Το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 862 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2003. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην κατά 1,636 δισ. ευρώ (ή 11,8%) αύξηση της δαπάνης για εισαγωγές αγαθών εκτός καυσίμων, η οποία υπερκάλυψε τόσο την κατά 655 εκατ. ευρώ (ή 13,9%) άνοδο των αντίστοιχων εισπράξεων από εξαγωγές όσο και την κατά 119 εκατ. ευρώ μείωση των καθαρών πληρωμών για καύσιμα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΜΠΕ