30

Τη συμβολή όλων των κυβερνήσεων στην κατασκευή της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου εξήρε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, μιλώντας στα εγκαίνια. Θερμές ευχαριστίες σε όλους και από τον Γάλλο μηχανικό Ζαν Πολ Τεσαντιέ. Το «παρών» έδωσε ο τέως πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, καθώς και οι πρώην υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης και Βάσω Παπανδρέου.

Ο Γιώργος Σουφλιάς αναφέρθηκε στο όραμα του Χαρίλαου Τρικούπη για τη ζεύξη του Ρίου με το Αντίρριο και υπογράμμισε τα τεχνικά χαρακτηριστικά της γέφυρας.

«Συμβολίζει τις τεράστιες δυνατότητες που έχει ο άνθρωπος και, θέλω να πιστεύω, ότι θα συμβολίζει και τη δυναμική και την πορεία της Ελλάδας στο μέλλον» τόνισε.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ σημείωσε ότι κανένα κόμμα ή πολιτικός δεν έχει το δικαίωμα να διεκδικεί τα μεγάλα δημόσια έργα, αφού αυτά κατασκευάζονται με τα χρήματα των Ελλήνων πολιτών.

«Είναι σαφές, λοιπόν, ότι είναι πολλοί εκείνοι που συνεισέφεραν στην υλοποίηση αυτού του έργου. Οι πρωθυπουργοί της χώρας από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα και ασφαλώς ο κ. Σημίτης που μας τιμά σήμερα με την παρουσία του και ιδίως οι διατελέσαντες υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ.

» Ο Αχιλλέας Καραμανλής που έκανε τον διαγωνισμό το 1991 και τις αναγκαίες για αυτό το διαγωνισμό έρευνες. Ο Κώστας Γείτονας που υπέγραψε τη σύμβαση παραχώρησης, ο Κώστας Λαλιώτης που επί των ημερών του υπογράφηκε και κυρώθηκε στη Βουλή η σύμβαση και κατασκευάστηκε το κρισιμότερο μέρος του έργου και η κυρία Βάσω Παπανδρέου.»

Τέλος, σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση του αυτοκινητοδρόμου Κορίνθου – Πατρών και της Ιονίας Οδού.

Στα εγκαίνια παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Χρήστος Σαρτζετάκης, ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, ο υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Λιάπης, ο υπουργός Αμυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, ο τέως υπουργός Μεταφορών Χρίστος Βερελής, πολλοί βουλευτές, τοπικοί παράγοντες και πλήθος κόσμου.

Ουρές ταξιδιωτών στο Ρίο

Από τις 18:00 το απόγευμα της Πέμπτης -οπότε και παραδόθηκε στην κυκλοφορία το έργο- σχηματίστηκαν ουρές ταξιδιωτών στο Ρίο. Αυτή τη φορά, όμως, όχι λόγο αναμονής για την επιβίβαση στα φέρι-μπόουτ, αλλά για τη διέλευση της νέας γέφυρας.

Πολλοί ήταν εκείνοι που επιθυμούσαν να περάσουν πρώτοι από τη γέφυρα. Η ροή των οχημάτων είναι μεν συνεχής, αλλά τα οχήματα είναι πάρα πολλά με αποτέλεσμα να δημιουργείται οξύ κυκλοφοριακό πρόβλημα, όχι μόνο στο δρόμο που οδηγεί στη γέφυρα από τη νέα εθνική οδό, αλλά και στους δρόμους του Ρίου καθώς και από εκεί υπάρχει πρόσβαση προς τη γέφυρα.

Τα τέλη διοδίων για τα ΙΧ ανέρχονται σε 9,70 ευρώ και για τα δίκυκλα σε 1,5 ευρώ. Υπάρχουν κάρτες πολλαπλών διαδρομών, ενώ αυξημένα είναι τα τέλη για λεωφορεία και φορτηγά οχήματα.

Επισημαίνεται, δε, ότι τα φέρι-μπόουτ της γραμμής Ρίου-Αντιρρίου μείωσαν ήδη τα κόμιστρα από 6,60 ευρώ σε 4,50 για τα ΙΧ, ένα ευρώ για τα δίκυκλα από 1,20 και από 7,5 μέχρι 18 ευρώ για τα λεωφορεία, από 7,5 μέχρι 22 ευρώ για τα βαρέως τύπου οχήματα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ