O ύπνος βοηθά στην απώλεια των περιττών κιλών
Λονδίνο: Μια ώρα επιπλέον βραδινού ύπνου μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Sleep.
Λονδίνο: Μια ώρα επιπλέον βραδινού ύπνου μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Sleep.
Ερευνητική ομάδα του Εθνικού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας με επικεφαλής τον Δρ Γκρέγκορι Χάσλερ υποστηρίζει ότι αυτό οφείλεται στη λεπτίνη, μια χημική ουσία που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου, ελέγχει τα ποσοστά λίπους του σώματος.
Η έλλειψη ύπνου λοιπόν, ίσως επηρεάζει τις ορμόνες που ευθύνονται για το «κάψιμο» των θερμίδων κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Για να αποδείξουν τον ισχυρισμό τους, οι επιστήμονες έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση σχεδόν 5000 ενήλικες, ηλικίας από 27 έως 40 ετών για περίοδο 13 ετών.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης, ο μέσος όρος ύπνου έπεσε από 7,7 ώρες σε 7,3 ώρες για τις γυναίκες και από 71, ώρες σε 6,9 ώρες για τους άνδρες.
Κατά την διάρκεια των 13 ετών οι συμμετέχοντες αύξησαν το βάρος τους κατά 2.500 γραμμάρια. Εκείνοι οι οποίοι πήραν το περισσότερο βάρος κοιμόντουσαν λιγότερο από έξι ώρες.
Με δηλώσεις του στο BBC ο Δρ Χάσλερ παραδέχτηκε ότι ένας παράγοντας που ευνοεί την αύξηση του σωματικούς βάρους είναι και το διάστημα που είναι ξύπνιοι. Όσο λιγότερο κοιμάται κανείς τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουν να τρώνε.
Ωστόσο πρόσθεσε ότι «μια άλλη πιθανή αιτία είναι ότι μένοντας για πολλές ώρες ξύπνιοι επηρεάζουμε το βιολογικό μας ρολόι».
Ο Δρ Σαντζάι Πάτελ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ σχολιάζοντας τη μελέτη σημειώνει ότι «είναι γνωστό ότι ποικιλία χημικών στοιχείων και ορμονών παίζουν καθοριστικό ρόλο στον έλεγχο της όρεξης και της αύξησης του σωματικούς βάρους. Είναι λογικό λοιπόν να επηρεάζονται όταν αλλάζουμε τη διάρκεια του ύπνου έστω και κατά μια ή δυο ώρες».
Αξίζει να σημειωθεί ότι παλαιότερη μελέτη του Δρ Πάτελ είχε αποδείξει ότι τα επίπεδα της λεπτίνης ήταν πολύ μειωμένα σε άτομα που στερούνταν τον ύπνο.
health.in.gr
- Τραμπ: Συγχαίρει τον εαυτό του για την εκεχειρία Καμπότζης και Ταϊλάνδης – Η σύγκριση με τα Ηνωμένα Έθνη
- Μισθοί δύο «ταχυτήτων» στην Ελλάδα – Το βαθύ χάσμα των μισθολογικών αποκλίσεων
- Μετ’ εμποδίων η επιστροφή των εκδρομέων στην Αθήνα – Ουρές χιλιομέτρων – Ανοιχτά τα Μάλγαρα από τους αγρότες
- Κρεμονέζε – Νάπολι 0-2: Σπουδαίο διπλό με «ντοπιέτα» του Χόιλουντ
- Με τι καιρό θα αλλάξουμε χρόνο – Τι λένε οι προβλέψεις για τα έντονα φαινόμενα
- «Ξαναπέθανε» ο Sin Boy; – Η ανάρτηση με το «1990 – 2025» που προκάλεσε σάλο στα social media
