
«Αυτοθυσία» Μιχαήλ Χοντορκόφσκι για τη διάσωση της Υukos από τη χρεοκοπία
Εντολή διάθεσης των μετοχών του για τη διάσωση της Yukos από χρεοκοπία δίνει ο Μ.Χοντορκόφσκι. Εν όψει της εκπνοής της διορίας (μεσάνυχτα Τετάρτης, ώρα Ελλάδος) για την καταβολή των φόρων 3,4 δισ. δολαρίων, η ρωσική Δικαιοσύνη κινεί διαδικασία κατάσχεσης.
51
Εντολή προς το διοικητικό συμβούλιο της Yukos για τη διάθεση των μετοχών του προκειμένου να διασωθεί ο πετρελαϊκός γίγαντας από την πτώχευση δίνει ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι. Εν όψει της εκπνοής της διορίας (στις 23:00 ώρα Ελλάδος την Τετάρτη) για την καταβολή των φόρων ύψους 3,4 δισ. δολαρίων, η ρωσική Δικαιοσύνη κινεί διαδικασία κατάσχεσης.
Ο συνήγορος του τέως διευθύντος συμβούλου της Yukos δήλωσε στο Associated Press πως ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι ζήτησε να διατεθούν οι μετοχές του ιδίου και άλλων σημαντικών μετόχων «προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία της εταιρείας και να μην πληγούν τα συμφέροντα των εργαζομένων και των μετόχων της εταιρείας».
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους Financial Times ο Χοντορκόφσκι προτίθεται να παραχωρήσει το σύνολο του μεριδίου του στη Yukos που ανέρχεται στο 44%. «Ο Χοντορκόφσκι έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι είναι έτοιμος για συνομιλίες. […] Εχει επανειλημμένα πει ότι είναι έτοιμος για οικονομικές θυσίες» σημειώνει ο δικηγόρος του Αντον Ντρελ.
Η κοινοποίηση της προσφοράς Χοντορκόφσκι ήλθε λίγες ώρες αφότου η ρωσική Δικαιοσύνη κίνησε τη διαδικασία κατάσχεσης των περιουσιακών στοιχείων της Yukos προκειμένου να καλυφθούν οι οφειλές της προς το Δημόσιο, οι οποίες ανέρχονται σε 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε καθυστερούμενους φόρους. Οι δικαστικοί κλητήρες κατηγόρησαν την εταιρεία πως αντιστάθηκε στην εντολή εκτέλεσης.
Ακολούθως εκδόθηκε ανακοίνωση από το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ρωσίας, βάσει της οποίας η υπ αριθμόν ένα πετρελαϊκή εταιρεία της χώρας «έχει στη διάθεσή της περιθώριο πέντε ημερών για να συμμορφωθεί οικειοθελώς προς τις απαιτήσεις του Δημοσίου, διαφορετικά οι δικαστικοί κλητήρες θα επιβάλουν τη δικαστική απόφαση».
Η πετρελαϊκή εταιρεία έχει γνωστοποιήσει πως θα οδηγηθεί σε χρεοκοπία στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί διακανονισμός και αναγκαστεί να καταβάλει το ποσό στο σύνολό του. Επί τούτου βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη συνομιλίες με την κυβέρνηση· σύμφωνα με το Reuters, είναι άγνωστο εάν το Κρεμλίνο είναι έτοιμο να επιδείξει «έλεος» στη μάχη του με τη Yukos.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την εκτίμηση πολλών ενορχηστρωτής αυτής της δίωξης προκειμένου να εξουδετερώσει τον Μιχαήλ Χοντορκόφσκι και τις πολιτικές του φιλοδοξίες, δεν δήλωσε τίποτα σχετικά με την υπόθεση σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη από κοινού με τον Βούλγαρο ομόλογό του Γκεόργκι Παρβάνοφ.
Επισημαίνεται ότι τα περιουσιακά στοιχεία του κολοσσού παραμένουν «παγωμένα», καθώς δικαστήριο της Μόσχας έχει αρνηθεί να προχωρήσει σε αποδέσμευση με αποτέλεσμα να μην έχει η εταιρεία τη δυνατότητα να προχωρήσει στην πώληση περιουσίας ώστε καταβάλει τους φόρους προς το Δημόσιο.
Υπό το φως της κατάστασης, το εδρεύων στο Παρίσι think tank Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OECD) ασκεί σφοδρή κριτική στη ρωσική κυβέρνηση για την «καταδίωξη» της Yukos που την οδηγεί σε χρεοκοπία. «Είναι σαφώς μία υπόθεση εξαιρετικά επιλεκτικής επιβολής του νόμου» αναφέρει η δεξαμενή σκέψης, σημειώνοντας πως τα δικαστήριο και οι εισαγγελείς είναι «εξαιρετικά πολιτικοποιημένοι».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ηθοποιός του «How I Met Your Mother» κρίθηκε ένοχος για απόπειρα δολοφονίας της πρώην συντρόφου του
- Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας: Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στους περισσότερους δρόμους της Αττικής
- Ιρανικά ΜΜΕ: Συνάντηση Χαμενεΐ με τον αρχηγό του στρατού – «Θα αντιδράσουμε αποφασιστικά σε οποιαδήποτε επίθεση»
- Τι είπε ο Ραφίνια για το μέλλον του στην Μπαρτσελόνα
- Βρετανία: Σοβαρό ρήγμα στο κομματικό σύστημα έδειξαν οι κάλπες
- Στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ οι μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ – Έλεγχοι με βάση τα δεδομένα στην πλατφόρμα myDATA

