Ουάσιγκτον: Η κατανάλωση υδρογονωμένων λιπών αυξάνει την πιθανότητα προσβολής από καρδιαγγειακά νοσήματα, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Έταιρείας Φυσιολογίας.

Ομάδα ειδικών από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι με επικεφαλής την Δρ Κάιλι Χέντερσον επισημαίνει πως τα εν λόγω λίπη, που εντοπίζονται σε προϊόντα όπως η μαργαρίνη, σνακ, γλυκίσματα κ.ά., αυξάνουν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης (LDL), και κατά συνέπεια την πιθανότητα της εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Η υδρογόνωση των ελαίων αποτελεί μια χημική διαδικασία, κατά την οποία προστίθεται ποσότητα υδρογόνου στα ακόρεστα λιπαρά οξέα των ελαίων, με στόχο να στερεοποιηθούν, να αποκτήσουν διάρκεια ζωής και σταθερή γεύση. Με τον τρόπο αυτό παράγεται, για παράδειγμα η μαργαρίνη και διάφορα σνακ.


Ωστόσο, κατά τη διαδικασία της υδρογόνωσης παράγονται και τα λεγόμενα trans λίπη τα οποία θεωρούνται ανθυγιεινά και οι ερευνητές θέλησαν να μελετήσουν την επίδρασή τους στον οργανισμό.

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν επτά χοίρους, τους οποίους υπέβαλαν σε τέσσερις διαφορετικούς τύπους διατροφής. Για μια περίοδο 30 εβδομάδων, τα ζώα κατανάλωναν τροφές με ποσοστό χοληστερόλης 2% και καρυδέλαιου (πλούσιο σε ανθυγιεινά κορεσμένα λπαρά οξέα), το οποίο αποτελούσε το 75% των θερμίδων που προέρχονταν από λίπη.

Στη συνέχεια τα ζώα υποβλήθηκαν σε στεφανιογραφία, όπου διαπιστώθηκε ο σχηματισμός αθηρωματικής πλάκας στις στεφανιαίες αρτηρίες. Μετά από περίοδο ομαλής διατροφής, οι χήροι υποβλήθηκαν σε δίαιτα με 2% χοληστερόλη, 48% trans λιπαρά που σχηματίζονται με την υδρογόνωση και 20% αντί 90% κορεσμένα λιπαρά οξέα.

Παρότι και με αυτό το διαιτολόγιο το 75% των θερμίδων προέρχονταν από τα λίπη, όπως διαπιστώθηκε, η δίαιτα που ήταν πλούσια σε υδρογονωμένα έλαια αύξανε σε μεγάλο βαθμό τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης, καθώς και τον αριθμό των τριγλυκεριδίων στο αίμα και μάλιστα σε διάστημα μόλις έξι ωρών από την κατανάλωση των τροφών.

Συγκρίνοντας την επίδραση στον οργανισμό των χοίρων τόσο της διατροφής με υδρογονωμένα έλαια, όσο και εκείνης δίχως αυτά (οι οποίες ωστόσο διέθεταν όμοια θερμιδική αξία) οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ο πρώτος τύπος διατροφής ήταν ιδιαίτερα επιβλαβής για την καρδιά.

Το γεγονός αυτό καταδεικνύει, σύμφωνα με τους ερευνητές, την τάση των εν λόγω ελαίων να αυξάνουν το ενδεχόμενο μελλοντικής προσβολής από καρδιαγγειακά νοσήματα.

health.in.gr