Ίλινοϊς: Η κατανόηση των ετικετών των τροφίμων από τη μεγάλη μάζα των καταναλωτών θα ευνοήσει την υιοθέτηση μιας πιο υγιεινής διατροφής, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Nutrition Education and Behavior.


Ομάδα ερευνητών του Παραρτήματος Επιστημών για τη Διατροφή του Πανεπιστημίου του Ίλινοϊς με επικεφαλής την επικουρη καθηγήτρια Διατροφής Δρ Κάρεν Τσάπμαν-Νοβακόφσκι και την διαιτολόγο Λίζα Τουσινγκ υποστηρίζει πως αν οι καταναλωτές διδαχθούν πώς να διαβάζουν και να αναγνωρίζουν τις ετικέτες των διαφόρων τροφίμων θα επιλέγουν τρόφιμα με μεγαλύτερη θρεπτική αξία, ευνοώντας με τον τρόπο αυτό την καλή υγεία τους.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν μια σειρά από ειδικά σεμινάρια, που υποστηρίζουν πως μπορούν να βοηθήσουν στην πληρέστερη κατανόηση των ετικετών. Τα σεμινάρια, διάρκειας οκτώ εβδομάδων, χωρίζονται σε τρία μέρη.


Στο πρώτο μέρος οι 47 καταναλωτές επέλεξαν μια ομάδα τροφίμων, διδάχθηκαν πώς να διαβάζουν τις ετικέτες τους χρησιμοποιώντας τον ειδικό οδηγό που έχει εκδώσει για αυτό το σκοπό το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας.

Στην συνέχεια, με μια σειρά από μαθηματικούς υπολογισμούς διαπίστωναν τον αριθμό των θερμίδων και θρεπτικών συστατικών που θα λάμβαναν καταναλώνοντας το κάθε προϊόν.

Στο τελικό στάδιο, καθένας χωριστά από τους καταναλωτές έλαβε ο ίδιος ρόλο διδάσκοντα και παρέδιδε μαθήματα στα υπόλοιπα μέλη της τάξης σχετικά με τη θρεπτική αξία καθενός προϊόντος καθώς και για το αν αποτελεί ή όχι καλή πηγή ασβεστίου.

Σε μεταγενέστερη φάση της μελέτης διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες είχαν αυξήσει σημαντικά την προσλαμβαμόνεη ημερήσια ποσότητα ασβεστείου στα 821 mg, από 372 mg ημερησίως που είχε καταγραφεί πριν την έναρξη της μελέτης.


«Η αυξητική αυτή τάση στην πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, σίγουρα είναι ένα θετικό βήμα προς το συστηνόμενο όριο των 1.200 mg/ανά ημέρα για άνδρες και γυναίκες άνω των 50 ετών, των 1.000 mg για γυναίκες και άνδρες ηλικίας από 19 έως 50 ετών και των 1.300 mg/ανά ημέρα για παιδιά ηλικίας από 9 έως 13 ετών», εξηγεί η Δρ Τσάπμαν-Νοβακόφσκι.

«Φυσικά, η κατανόηση των αναγραφόμενων πληροφοριών στις ετικέτες των τροφίμων δεν εγγυάται πως ένα άτομο θα ξεκινήσει να τρώει σωστά, ωστόσο αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την υιοθέτηση πιο υγιεινών συνηθειών», καταλήγει η Αμερικανίδα ερευνήτρια.

health.in.gr