Οι διατατικές ασκήσεις δεν προστατεύουν από τους τραυματισμούς
Ουάσιγκτον: Οι διατατικές ασκήσεις (stretching) δεν προστατεύουν όσους γυμνάζονται από τους τραυματισμούς, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Medicine and Science in Sports and Exercise.
Ουάσιγκτον: Οι διατατικές ασκήσεις (stretching) δεν προστατεύουν όσους γυμνάζονται από τους τραυματισμούς, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Medicine and Science in Sports and Exercise.
Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές των Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενείων των ΗΠΑ με επικεφαλής τον Δρ Στέφεν Θάκερ, σύγκριναν τα δεδομένα πέντε διαφορετικών μελετών σχετικά με τη συμβολή των διατατικών ασκήσεων στην αποτροπή των τραυματισμών.
Αυτό που διαπίστωσαν ήταν πως τα άτομα που επιδίδονταν στη διεξαγωγή των εν λόγω ασκήσεων πριν ή μετά την προπόνηση δεν διέθεταν λιγότερες πιθανότητες να υποστούν μυϊκούς τραυματισμούς σε σχέση με όσους δεν τις έκαναν.
Μάλιστα, παρατηρήθηκε πως οι μορφές τραυματισμών οι οποίες έπληξαν τους ασκούμενους έλαβαν χώρα στο πλαίσιο του φυσιολογικού βαθμού κινητικότητας των μυών τους, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι διατατικές ασκήσεις δεν θα είχαν ούτως ή άλλως κανένα θετικό αποτέλεσμα.
Επιπλέον, από την έρευνα αποδείχθηκε πως οι ασκήσεις προθέρμανσης, οι οποίες έχουν ως σκοπό την αύξηση της ροής του αίματος και κατά συνέπεια του βαθμού ευκαμψίας των μυϊκών ομάδων, αποτελούν τον ιδανικότερο τρόπο για την αποφυγή των τραυματισμών.
«Ορισμένες κατηγορίες αθλητών, όπως οι γυμναστές και οι επαγγελματίες αθλητές αποτελούν την εξαίρεση όσον αφορά την αναγκαιότητα διεξαγωγής διατατικών ασκήσεων, καθώς οι δραστηριότητές τους απαιτούν μεγάλη σωματική ελαστικότητα και άρα είναι πιθανό αυτή η μορφή άσκησης να αυξάνει την απόδοσή τους.
Δεν συνιστούμε την αποφυγή των διατατικών ασκήσεων γενικά αλλά εκείνων που απαιτούν έντονη προσπάθεια ή περιλαμβάνουν γρήγορες κινήσεις», διευκρινίζει ο Δρ Θάκερ.
health.in.gr
- Μουντιάλ 2026: Το πλήρες πρόγραμμα των ομίλων και των νοκ-άουτ
- ΣΥΡΙΖΑ για επεισόδια στην πορεία για τον Γρηγορόπουλο: Η εντολή ήταν η διάλυση των συγκεντρώσεων και η πρόκληση επεισοδίων, πάση θυσία
- Ετοιμάζεις ταξίδι; 10 πράγματα που πρέπει να τσεκάρεις – Ο απόλυτος οδηγός προετοιμασίας
- Η «ξέφρενη» κούρσα της Άστον Βίλα – Ο Έμερι βρήκε τις λύσεις και αποθεώνεται
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Η ηγεσία της ΕΕ και το ενδεχόμενο ενός πρωτοφανούς στρατηγικού ναυαγίου
- Σεισμός 4,6 Ρίχτερ στα Καλάβρυτα

