
Δημοτικές εκλογές στην Τουρκία με φαβορί το κόμμα του πρωθυπουργού Ερντογάν
Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή οι Τούρκοι για την εκλογή των νέων τοπικών αρχόντων της χώρας. Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, νικητής των εκλογών αναμένεται να είναι το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
30
Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή οι Τούρκοι για την εκλογή των νέων τοπικών αρχόντων της χώρας. Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, νικητής των εκλογών αναμένεται να είναι το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Συγκεκριμένα, το ισλαμιστικό AKP αναμένεται να διατηρήσει υπό τον έλεγχό του τις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, την Κωνσταντινούπολη και την Αγκυρα. Στη Σμύρνη, ωστόσο, το αποτέλεσμα είναι ανοιχτό, καθώς το κεμαλισιτικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) παρουσιάζεται στην πόλη αυτή ισχυρό.
Στο σύνολο της χώρας οι δημοσκοπήσεις δίνουν στο AKP ποσοστό μεγαλύτερο από 50%, ενώ το CHP, ο δεύτερος πολιτικός σχηματισμός που εκπροσωπείται στην Εθνοσυνέλευση, εκτιμάται ότι θα διατηρήσει τις δυνάμεις του λαμβάνοντας το 20% των ψήφων.
Σε τοπικό επίπεδο, το ποσοστό των ψήφων που θα λάβει το ΑΚΡ ίσως θα ξεπεράσει ακόμη και το 70% σε ορισμένους μεγάλους δήμους, όπως στην Τραπεζούντα και τη Ρίζα (γενέτειρα του πρωθυπουργού Ρ.Τ.Ερντογάν). Αλλά και σε άλλες περιοχές όπου το πολιτικό Ισλάμ δεν είχε ποτέ σημαντικά ερείσματα, όπως στη Σμύρνη, το χαμηλότερο ποσοστό του ΑΚΡ δεν αναμένεται να πέσει κάτω από το 35%.
Το CHP, το κόμμα που ίδρυσε ο ίδιος ο Κεμάλ Ατατούρκ θα αποτελέσει την έπαλξη των κεμαλικών και του γραφειοκρατικού και στρατιωτικού κατεστημένου εναντίον του ΑΚΡ, παρά το γεγονός ότι δεν έχει κατορθώσει μέχρι σήμερα να αρθρώσει στοιχειώδη, πόσο μάλλον ικανοποιητικό, αντιπολιτευτικό λόγο, έναντι της ισλαμιστικής κυβέρνησης Ερντογάν, το έργο και η πολιτική γραμμή της οποίας έχει βρει αποδέκτες σε σημαντική μερίδα της τουρκικής κοινωνίας.
Στη νοτιοανατολική Τουρκία, το κουρδικό Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα (DEHAP), που συνεργάζεται με μικρότερα αριστερά κόμματα, θεωρείται βέβαιο ότι θα διατηρήσει τους κυριότερους δήμους, τους οποίους έχει ήδη υπό τον έλεγχό του.
Το DEHAP, δεν αποκλείεται να επαναλάβει την επιτυχία του επίσης κουρδικού και πολιτικού «προγόνου» του HADEP, το οποίο αναδείχθηκε σε σημαντική δύναμη στις κουρδικές επαρχίες της νοτιοανατολικής Τουρκίας, παρά το γεγονός ότι στο σύνολο της χώρας έλαβε μόνο το 3,37% των ψήφων.
Σε ορισμένους δήμους μάλιστα, όπως της Μερσίνας και των Αδάνων στη νότια Τουρκία, που δεν βρίσκονται εντός των ορίων των παραδοσιακά κουρδικών επαρχιών, η διαμάχη δεν αποκλείεται να εξελιχθεί μεταξύ του ΑΚΡ και του DEHAP. Στις περιοχές αυτές το κουρδικό DEHAP έχει αυξήσει τα τελευταία δέκα χρόνια την ισχύ του, λόγω της μετακίνησης προς αυτές συμπαγών κουρδικών πληθυσμών που προκάλεσε ο πόλεμος μεταξύ των Κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ και των τουρκικών δυνάμεων.
Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν γύρω στις 9 το βράδυ.
Στη νοτιοανατολική Τουρκία, το κουρδικό Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα (DEHAP) θεωρείται βέβαιο ότι θα διατηρήσει τους κυριότερους δήμους, τους οποίους έχει ήδη υπό τον έλεγχό του.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Stoiximan GBL: Αυτά είναι τα ζευγάρια των πλέι οφ – Ξεχωρίζει το ΑΕΚ – Άρης
- Τραμπ: Δεν ξέρουμε ποιος ηγείται του Ιράν – Αραγκτσί: Δεν ξέρουμε αν οι ΗΠΑ είναι σοβαρές στην διπλωματία
- Κρήτη: Νέο βίντεο ντοκουμέντο με τον 40χρονο αφού έχει δολοφονήσει τη 43χρονη
- Χωρίς τον «αποδιοπομπαίο τράγο» Όρμπαν, ίσως ήρθε η ώρα για την ΕΕ να φτάσει στην ρίζα των προβλημάτων της
- Ο ΟΦΗ έκανε την ανατροπή (2-1) στον τελικό Κυπέλλου με τον Νους! (vids)
- Μετά το Baby Reindeer – Αδυσώπητο, ωμό και βίαιο, το Half Man είναι το πρώτο τηλεοπτικό γεγονός της χρονιάς


