Νέα Υόρκη: Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως για παράδειγμα βιταμίνη Ε, μειώνει την πιθανότητα προσβολής από διαβήτη, σύμφωνα με φινλανδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Diabetes Care.

Ερευνητική ομάδα του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας στο Ελσίνκι με επικεφαλής τον Δρ Τζούκα Μοντομεν επισημαίνει πως τα άτομα με το μεγαλύτερο ποσοστό πρόσληψης βιταμίνης Ε διαθέτουν έως και 30% μικρότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν διαβήτη τύπου ΙΙ σε σχέση με εκείνους που δεν καταναλώνουν αντίστοιχα ποσοστά της βιταμίνης.

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι επιστήμονες έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση περισσότερα από 4.000 άτομα ηλικίας από 40 έως 69 ετών, για χρονικό διάστημα περίπου 23 ετών, με στόχο να διαπιστώσουν μακροπρόθεσμα ποια από αυτά θα προσβληθούν από διαβήτη.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης 164 άνδρες και 219 γυναίκες προσβλήθηκαν από διαβήτη τύπου ΙΙ. Όπως διαπίστωσαν, παρότι το συνολικό ποσοστό πρόσληψης βιταμίνης Ε και καροτενοειδών ουσιών ελάττωνε σημαντικά τον κίνδυνο, ωστόσο ορισμένες μορφές αντιοξειδωτικών ουσιών αποδείχθηκαν ακόμη πιο ευεργετικές.

Κάτι αντίστοιχο δεν παρατηρήθηκε όσον αφορά τη βιταμίνη C, η ύπαρξη της οποίας δεν είχε κανενός είδους επίδραση όσον αφορά την εμφάνιση του νοσήματος.

Οι επιστήμονες τονίζουν πως η μελέτη τους δεν προτρέπει στην αλόγιστη κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικές ουσίες καθώς τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να οφείλονται στη γενικότερη καλή διατροφή των συγκεκριμένων εθελοντών.


Για το λόγο αυτό, σημειώνουν ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθεί εκτενέστερη έρευνα, προκειμένου να εξαχθούν πιο ασφαλή συμπεράσματα.

health.in.gr