Νέα Υόρκη: Η κατανάλωση τροφίμων ολικής αλέσεως, ιδίως δημητριακών πλούσιων σε φυτικές ίνες, μειώνουν την πιθανότητα μελλοντικής εκδήλωσης διαβήτη, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Diabetes Care.

Ερευνητική ομάδα του Human Nutrition Research Center on Aging του Πανεπιστημίου Τάφτς της Βοστόνης με επικεφαλής τον Δρ Νίκολας Μακ Κέον τονίζει ότι, η υιοθέτηση διαιτολογίου που αποτελείται από τρόφιμα ολικής αλέσεως αποτρέπει σε μεγάλο βαθμό το ενδεχόμενο εμφάνισης του μεταβολικού συνδρόμου, το οποίο έχει ενοχοποιηθεί ως πρόδρομο στάδιο του διαβήτη τύπου ΙΙ.

Οι επιστήμονες έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση περίπου 2.800 άτομα και ανακάλυψαν πως η κατανάλωση τροφίμων ολικής αλέσεως, ιδίως δημητριακών, ελαττώνει σε μεγάλο βαθμό το ενδεχόμενο ανάπτυξης αντοχής του οργανισμού στην ινσουλίνη και τελικά την εμφάνιση της νόσου του διαβήτη.

«Η προσθήκη τροφών ολικής αλέσεως στο καθημερινό διαιτολόγιο δεν επιφέρει δραματικές αλλαγές στις διατροφικές συνήθειές μας και μπορεί να ωφελήσει τον οργανισμό στο μέγιστο βαθμό», τονίζει με δηλώσεις του στο Reuters o Δρ Κέον και συμπληρώνει:

«Ωστόσο, θα πρέπει να συστήσουμε προσοχή στους καταναλωτές, καθώς ο εντοπισμός των προϊόντων ολικής αλέσεως είναι συχνά παραπλανητικός. Για παράδειγμα ο χαρακτηρισμός ενός ψωμιού ως ‘οκτάσπορου’ ή μιας φρυγανιάς ως ‘σικάλεως’ δεν σημαίνει πως τα εν λόγω προϊόντα είναι ολικής αλέσεως αλλά ότι έχουν παρασκευαστεί με επεξεργασμένο σιτάλευρο».

health.in.gr