51

Πεπεισμένος για την επίτευξη «χρυσού» συμβιβασμού επί του σχεδίου Συνταγματικής Συνθήκης της ΕΕ εντός του 2004 και μάλιστα ενδεχομένως κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους δηλώνει την Τρίτη από το Παρίσι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι.

Ερωτηθείς σχετικά στη διάρκεια ομιλίας του σε σεμινάριο της γαλλικής Γερουσίας με θέμα το ευρώ, ο Ρομάνο Πρόντι επισήμανε: «Εκτιμώ, αλλά είμαι επίσης και βέβαιος ότι αυτό [η επίτευξη συμφωνίας] μπορεί να συμβεί κατά το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς».

Ο επικεφαλής της Κομισιόν ανέφερε πως οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των κρατών-μελών της ΕΕ νιώθουν τύψεις λόγω της αποτυχίας τους να καταλήξουν σε συμφωνία κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, και υπογράμμισε πως την ευθύνη δεν φέρουν μόνο η Ισπανία και η Πολωνία.

«Υπάρχει μία αίσθηση επείγοντος» δήλωσε ο Ρομάνο Πρόντι με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Φρανσίς Μερ να συμπληρώνει ότι θα έχει δυσάρεστες επιπτώσεις για την Ευρώπη η αποτυχία να καταλήξουν τα κράτη-μέλη σε συμφωνία για την υιοθέτηση του πρώτου Συντάγματος της Ένωσης.

Η ιρλανδική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ επέστρεψε από τη Δευτέρα στη μάχη για την επίτευξη «χρυσού» συμβιβασμού επί του σχεδίου Συντάγματος που στοχεύει στην αποτελεσματική λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης όταν τα κράτη-μέλη της αυξηθούν την 1η Μαΐου του 2004 σε 25 από 15.


Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ