
Το Ιράκ και η αμερικανική οικονομία στο επίκεντρο του ετήσιου διαγγέλματος του Μπους
Την πολιτική που έχει εφαρμόσει έως τώρα, με έμφαση στην επέμβαση στο Ιράκ και την οικονομία, προέβαλε ο Τζ.Ο. Μπους στο καθιερωμένο διάγγελμά του για την κατάσταση του έθνους. Η ομιλία του κρίνεται ιδιαίτερης σημασίας, καθώς το 2004 είναι έτος εκλογών.
43
Την πολιτική που έχει εφαρμόσει έως τώρα, με έμφαση στην ορθότητα της επέμβασης στο Ιράκ και την οικονομία, προέβαλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Ο. Μπους στο καθιερωμένο διάγγελμά του για την κατάσταση του έθνους, τα ξημερώματα της Τετάρτης. Η ομιλία του κρίνεται ιδιαίτερης σημασίας, καθώς το 2004 είναι έτος εκλογών.
Ενώπιον των μελών του Κογκρέσου, ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι το Ιράκ είναι βέβαιο πως θα συνέχιζε τα προγράμματά του για τα όπλα μαζικής καταστροφής, εάν δεν επενέβαιναν οι ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας, μάλιστα, ότι η χώρα του δεν έχει ανάγκη να ζητήσει την άδεια της διεθνούς κοινότητας για να προστατεύσει την ασφάλειά της.
«Εάν δεν είχαμε δράσει, τα προγράμματα του δικτάτορα για όπλα μαζικής καταστροφής θα συνεχίζονταν έως σήμερα» τόνισε και, αναφερόμενος σε εκείνους που αξιώνουν μεγαλύτερη συμμετοχή της διεθνούς κοινότητας στο Ιράκ, υποστήριξε ότι η Ουάσιγκτον έχει πολλούς συνεταίρους στον πόλεμο και πως από την αρχή είχε ζητήσει τη διεθνή συνδρομή για τις επιχειρήσεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.
«Υπάρχει, ωστόσο, μία μεγάλη διαφορά, ανάμεσα στο να ηγείσαι μίας συμμαχίας πολλών εθνών και στο να υποτάσσεσαι στις αντιρρήσεις των ολίγων. Η Αμερική ουδέποτε θα ζητήσει την άδεια από κάποιον για να υπερασπίσει την ασφάλεια του λαού της» είπε χαρακτηριστικά.
Επισήμανε, επίσης, ότι «πάνω απ όλα πρόκειται να περαιώσουμε την ιστορική αποστολή μας για τον εκδημοκρατισμό του Ιράκ και του Αφγανιστάν, προκειμένου οι χώρες αυτές να δώσουν το φωτεινό παράδειγμα και σε άλλες».
Επιπλέον, παραδέχθηκε ότι η ανοικοδόμηση του Ιράκ είναι «δύσκολη», αλλά ότι πρόκειται για ένα «σωστό καθήκον». «Δεν κάναμε τόσο δρόμο, περνώντας από τραγωδίες, δίκες και πολέμους, για να διστάσουμε και να αφήσουμε τη δουλειά μας ανολοκλήρωτη» ξεκαθάρισε.
«Χάρη στη βούληση και την αποφασιστικότητα της Αμερικής ο κόσμος άλλαξε προς το καλύτερο. Η κυριότερη ευθύνη μας είναι η υπεράσπιση των Αμερικανών. Πέρασαν 28 μήνες από την 11η Σεπτεμβρίου 2001, περισσότερα από δύο χρόνια χωρίς να σημειωθεί επίθεση σε αμερικανικό έδαφος και είναι ωραίο να πιστεύουμε ότι ο κίνδυνος πέρασε. Αυτή η ελπίδα είναι κατανοητή, ενθαρρυντική και λανθασμένη» προσέθεσε.
Επικαλέσθηκε, δε, και την απόφαση της Λιβύης να εγκαταλείψει τα προγράμματα ανάπτυξης όπλων μαζικής καταστροφής, υποστηρίζοντας πως αποτελεί μία απόδειξη της ορθότητας της απόφασης των ΗΠΑ να κηρύξουν πόλεμο στο Ιράκ.
Παράλληλα, επέμεινε στο λόγο του για την εξακολουθητική ύπαρξη μίας τρομοκρατικής απειλής στον κόσμο και ιδίως κατά των ΗΠΑ. «Οι τρομοκράτες εξακολουθούν να μηχανορραφούν κατά της Αμερικής και του πολιτισμένου κόσμου» τόνισε, προσθέτοντας ότι «θα αποτελούσε πειρασμό να θεωρήσουμε πως ο κίνδυνος είναι πλέον πίσω μας. Αυτή η ελπίδα είναι κατανοητή, εφησυχαστική και …ψεύτικη» προειδοποίησε.
Ο Τζ.Ο.Μπους υπενθύμισε ότι τρομοκρατικές επιθέσεις συνεχίζονται σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου, αναφέροντας το Μπαλί, τη Τζακάρτα, την Καζαμπλάνκα, το Ριάντ, τη Μομπάσα, την Ιερουσαλήμ, την Κωνσταντινούπολη και τη Βαγδάτη, και ανακοίνωσε τη βούλησή του να διπλασιάσει τα αμερικανικά κονδύλια για την προώθηση της δημοκρατίας στον κόσμο, με στόχο να στηρίξει την πορεία φιλελευθεροποίησης και εκδημοκρατισμού στη Μέση Ανατολή.
Όπως είπε, θα ζητήσει από το Κογκρέσο να διπλασιασθούν τα κονδύλια του Εθνικού Ταμείου για τη Δημοκρατία από τα 42 εκατ. στα 84 εκατ. δολάρια. Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν για «τη διεξαγωγή ελευθέρων εκλογών, την ανάπτυξη της ελεύθερης οικονομίας, της ελευθεροτυπίας και των ελευθέρων συνδικάτων στη Μέση Ανατολή».
«Όσο η Μέση Ανατολή παραμένει άθυρμα στην τυραννία, στην απελπισία, στην οργή, θα συνεχίζει να παράγει στελέχη και κινήματα που απειλούν την ασφάλεια των ΗΠΑ και των φίλων μας» σημείωσε.
Ενδιαφέρον, ωστόσο, παρουσιάζει το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έκανε ούτε μία αναφορά στην επίλυση του Παλαιστινιακού, ενώ απέφυγε να αναφερθεί στον «οδικό χάρτη».
Για την οικονομία
Αναφερόμενος στον τομέα της οικονομίας, ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι «είναι δυνατή και ενισχύεται, διότι εσείς φροντίσατε να την κινητοποιήσετε με τις μειώσεις των φόρων.
«Στο όνομα της ανάπτυξης της απασχόλησης, η μείωση των φόρων που εσείς αποφασίσατε θα γίνουν μόνιμες» τόνισε στα μέλη του Κογκρέσου ο Τζ.Ο.Μπους.
Ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας γνώρισε αυτό το καλοκαίρι μία θεαματική άνοδο 8,2% του ετήσιου ρυθμού της και σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές αναμένεται να φθάσει το 4% μέσα στο 2004.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποσχέθηκε ότι θα μειώσει το έλλειμμα στον προϋπολογισμό και, παράλληλα, ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα 500 εκατ. δολαρίων για την ανάπτυξη της απασχόλησης, το οποίο ονόμασε «Οι δουλειές του 21ου αιώνα».
Το πρόγραμμα προβλέπει κονδύλια για τη σύνδεση μεταξύ λυκείων και επιχειρήσεων, την ενίσχυση της διδασκαλίας των μαθηματικών και την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού.
Για τους ομοφυλόφιλους
Ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους απείλησε, τέλος, πως θα ζητήσει συνταγματική τροποποίηση για να απαγορευθούν οι γάμοι ομοφυλοφίλων, προκειμένου να εμποδίσει τα αμερικανικά δικαστήρια να γνωμοδοτούν υπέρ της πραγματοποίησής τους.
«Εάν τα δικαστήρια εξακολουθούν να επιβάλλουν την αυθαίρετη βούλησή τους στο λαό, η μόνη εναλλακτική λύση που μου απομένει είναι η συνταγματική διαδικασία. Το έθνος μας θα πρέπει να υπερασπισθεί την ιερή φύση του γάμου» δήλωσε.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό
- Η ποδοσφαιρική Περιφέρεια έχει… σφυγμό: Ο Κυπελλούχος ΟΦΗ και ο πρωταγωνιστής Λεβαδειακός (vids)
- Δένδιας: Η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων ανήκει στη συλλογική συνείδηση της ανθρωπότητας
- Η τρομερή ανάρτηση του Φουρνιέ για τον… κοιμώμενο MVP, Βεζένκοφ (pics)
- Νεκρός ο υπουργός Άμυνας του Μάλι σε κύμα επιθέσεων σε όλη τη χώρα
- H συμμορία που αν και στις φυλακές ελέγχει διεθνώς την παρανομία – «Η πιο άρτια μορφή οργανωμένου εγκλήματος»
- Ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης εμπνεύστηκε το «Δυο μέρες μόνο» μια νύχτα που «ήταν πίτα» ακούγοντας Γαλάνη


