Συσχέτιση χλαμυδίων και καρκίνου τραχήλου της μήτρας
Νέα Υόρκη: Οι γυναίκες που πάσχουν από επίμονη χλαμυδιακή λοίμωξη αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να προσβληθούν από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, σύμφωνα με φινλανδική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Obstetrics and Gynecology.
Νέα Υόρκη: Οι γυναίκες που πάσχουν από επίμονη χλαμυδιακή λοίμωξη αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να προσβληθούν από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, σύμφωνα με φινλανδική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Obstetrics and Gynecology.
Στο πλαίσιο της μελέτης, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 178 γυναίκες με επιθετικό καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και σύγκριναν την κλινική εικόνα καθεμιάς εξ αυτών με άλλες τρεις υγιείς γυναίκες, που αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου.
Οι επιστήμονες καταμέτρησαν τα αντισώματα ενός συστατικού των χλαμυδίων, παραλαμβάνοντας δείγματα αίματος και από τις δυο ομάδες εθελοντριών, ενώ μελέτησαν και αιματολογικά δείγματα των καρκινοπαθών πριν από την εκδήλωση της νόσου.
Όπως διαπιστώθηκε, η παρουσία αντισωμάτων στα χλαμύδια ενίσχυε σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας. Ο κίνδυνος, δε, ήταν διπλάσιος όταν το χρονικό διάστημα ανάμεσα στα δείγματα αίματος και στη διάγνωση του καρκίνου ήταν μεγαλύτερο των 3,5 ετών.
Οι ερευνητές επισημαίνουν πως δεν είναι πιθανό τα χλαμύδια να προκαλούν καρκίνο. Η επίμονη μόλυνση από τον ιό του ανθρώπινου θηλώματος (HPV) έχει, βεβαίως, ενοχοποιηθεί για την πρόκληση των περισσότερων κρουσμάτων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ωστόσο με τη νέα έρευνα αποδεικνύεται πως τα χλαμύδια κατέχουν και αυτά σημαντικό ρόλο.
health.in.gr
- Ολομέλεια: Εκτός ελέγχου Άδωνις – Ζωή στη Βουλή
- Το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, μια ιστορική ευκαιρία που δεν επιτρέπεται να χαθεί
- Οι χαμηλές πτήσεις και η απόδειξη της ανακύκλωσης των Ελλήνων διαιτητών
- Βίντεο ντοκουμέντο από την κινηματογραφική καταδίωξη 16χρονου στην οδό Αχαρνών
- Μαρόκο: 280 εκατομμύρια ευρώ για την ανακούφιση των πληγέντων από πρόσφατη κακοκαιρία
- Κακλαμάνης: Επίθεση κατά του πολιτεύματος οι υποκλοπές – Το πρόβλημα δεν είναι το έγκλημα, αλλά η συγκάλυψη
