
Ορκίστηκε την Παρασκευή η νέα κυβέρνηση του Καναδά υπό τον Πολ Μαρτέν
Ο φιλελεύθερος Πολ Μαρτέν -ο «πρωθυπουργός εν αναμονή» όπως τον αποκαλούσε επί καιρό ο καναδικός Τύπος- ορκίστηκε τελικώς στον πρωθυπουργικό θώκο της χώρας, διαδεχόμενος τον Ζαν Κρετιέν που εγκαταλείπει την πολιτική έπειτα από δέκα χρόνια ηγεσίας.
51
Ο φιλελεύθερος Πολ Μαρτέν -ο «πρωθυπουργός εν αναμονή» όπως τον αποκαλούσε επί καιρό ο καναδικός Τύπος- ορκίστηκε τελικώς στον πρωθυπουργικό θώκο της χώρας, διαδεχόμενος τον Ζαν Κρετιέν που εγκαταλείπει την πολιτική έπειτα από δέκα χρόνια ηγεσίας και λίγο πριν συμπληρώσει τα 70 του χρόνια.
Ενώπιον της της αντιπροσώπου της βασίλισσας, της γενικής κυβερνήτη του Καναδά Αντριεν Κλάρκσον ο Μαρτέν ορκίστηκε ως ο 21ος κατά σειρά πρωθυπουργός της χώρας. Αντιπρόεδρος της καναδικής κυβέρνησης ορκίστηκε η 53χρονη Αν Μακλίλαν, η οποία θα ασκεί και καθήκοντα υπουργού Δημόσιας Τάξης.
Ο Πολ Μαρτέν εξελέγη τον Νοέμβριο στην ηγεσία του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Κόμματος. Έχει διατελέσει υπουργός Οικονομικών και φημίζεται για τη συνετή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών μεγεθών. Στην καναδική Βουλή των Κοινοτήτων το Φιλελεύθερο Κόμμα διαθέτει την πλειοψηφία, επισημαίνει το AFP.
Βάσει του πολιτικού συστήματος του Καναδά, η διαδοχή γίνεται αυτόματα δίχως να υπάρχει ανάγκη εκλογών. Εντούτοις, ο Πολ Μαρτέν -που εξελέγη από το Φιλελεύθερο Κόμμα με το συντριπτικό 94%- έχει αφήσει να εννοηθεί πως θα προκηρύξει εκλογές το 2004 προκειμένου να μην υπηρετήσει μόνο τα δύο τελευταία χρόνια που απομένουν από τη θητεία του Κρετιέν.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ο Λούλα δηλώνει πολύ ικανοποιημένος μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ – Στο τραπέζι τα ορυκτά
- Europa League: Πότε και πού θα πραγματοποιηθεί ο τελικός
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 08.05.2026]
- Γιορτή σήμερα 8 Μαΐου – Ποιοι γιορτάζουν | Εορτολόγιο
- Άστον Βίλα και Φράιμπουργκ προκρίθηκαν στον τελικό του Europa League
- Conference League: Ράγιο Βαγεκάνο και Κρίσταλ Πάλας «έκλεισαν» θέση στον τελικό


