Αντιδράσεις προκαλεί η εισαγωγή της Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα στο Χρηματιστήριο
Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η επικείμενη εισαγωγή της εταιρείας Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Το 75% των μετοχών θα παραμείνει υπό τον έλεγχο του Δημοσίου, απαντά η εταιρεία τους επικριτές της αποκρατικοποίησης.
27
Η επικείμενη εισαγωγή της ΕΤΑ στο Χρηματιστήριο Αθηνών συνιστά σοβαρή απειλή κατά της δημοσίας κτήσεως και περιουσίας, οι οποίες θα περιέλθουν στην ιδιωτική εξουσία επενδυτών και μάλιστα ξένων, δήλωσε την Τετάρτη ο επίτιμος αντιπρόεδρος του ΣτΕ Μιχαήλ Δεκλερής.
Μιλώντας σε εκδήλωση της «Συντονιστικής Επιτροπής για τη Διάσωση της Παραλίας Σαρωνικού» και της «Πρωτοβουλίας για την Προστασία των Δημοσίων Κτημάτων και της Δασικής Γης», ο κ. Δεκλερής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, στο πλαίσιο της πολιτικής αποκρατικοποιήσεων, ειδικά στην περίπτωση της ΕΤΑ, διακυβεύει τη δημόσια περιουσία και υποστήριξε ότι δεν πρέπει να επιτρέπονται οι χρηματιστηριακές συναλλαγές επί δημόσιας περιουσίας.
Όπως είπε, «η επιχειρούμενη εισαγωγή στο χρηματιστήριο των μετοχών ανωνύμου εταιρίας που διαχειρίζεται δημόσια περιουσία, αποτελεί σοβαρή παραβίαση βασικών αρχών του κράτους δικαίου και πρέπει να θεωρηθεί ότι αντίκεται στο Σύνταγμα. Πρόκειται περί πρωτοφανούς πράγματι εξελίξεως» σημείωσε.
ΕΤΑ: Ανυπόστατες οι καταγγελίες
Από την πλευρά της η ΕΤΑ, με ανακοίνωσή της, υπογραμμίζει ότι θεωρεί ανυπόστατες τις καταγγελίες των δύο οργανώσεων, καθώς, όπως αναφέρει, η σχεδιαζόμενη διάθεση στο ευρύ επενδυτικό κοινό μετοχών αντιπροσωπεύει το 25% του μετοχικού της κεφαλαίου, άρα η πλειοψηφία των μετοχών της εταιρείας (75%) παραμένει στο Δημόσιο, στο οποίο επίσης παραμένει και το μάνατζμεντ, συνεπώς κανείς άλλος μέτοχος δεν αποκτά τη δυνατότητα, όσες μετοχές και αν αγοράσει, να ορίσει το ΔΣ της εταιρείας.
Η ΕΤΑ επισημαίνει ακόμα ότι, με τον πρόσφατο νόμο 3105/2003, το ήμισυ περίπου των περιουσιακών στοιχείων του ΕΟΤ που διαχειρίζεται η ΕΤΑ και αποτελείται από περιβαλλοντικά ευαίσθητα και κοινόχρηστα στοιχεία, εξαιρέθηκαν από το χαρτοφυλάκιο της και θα αποδοθούν στις τοπικές κοινωνίες μαζί με τους πόρους για τη συντήρησή τους.
Τέλος, η ΕΤΑ διαβεβαιώνει ότι δεν έχει προβλεφθεί η πώληση σε αυτήν του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Η απίθανη ατάκα του Αλμέιδα: «Αν έπρεπε να μείνω εκτός για να αρχίσουμε να νικάμε, τότε δεν θα επιστρέψω»
- Ορκίστηκε η νέα μειοψηφική κυβέρνηση της Ολλανδίας – Ο Γέτεν ο νεότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας
- EE: Παγώνει την επικύρωση της εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου
- Ομόνοια: Κυκλοφοριακή συμφόρηση στο κέντρο της Αθήνας – Διεκόπη η κυκλοφορία στην οδό Γερανίου
- Ρεθυμνιώτικο καρναβάλι: Δεκάδες τα περιστατικά μέθης – Τα 6 ήταν ανήλικοι
- Ο Πρεστιάνι απολογήθηκε στους συμπαίκτες του στην Μπενφίκα για το περιστατικό με τον Βινίσιους

