
Δοκιμή πυραύλου από τη Βόρειο Κορέα επισκίασε τη σύνοδο κορυφής του APEC
Η Βόρειος Κορέα φέρεται να προχώρησε τη Δευτέρα στη δοκιμή πυραύλου εδάφους-θαλάσσης μικρού βεληνεκούς, την ώρα που στο περιθώριο της συνόδου του APEC η Ουάσινγκτον και η Σεούλ την καλούσαν να ανταποκριθεί στην έκκληση για διάλογο επί των πυρηνικών.
36
Η Βόρειος Κορέα φέρεται να προχώρησε τη Δευτέρα στη δοκιμή πυραύλου εδάφους-θαλάσσης μικρού βεληνεκούς, την ώρα που στο περιθώριο της συνόδου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) η Ουάσινγκτον και η Σεούλ καλούσαν την Πιονγιάνγκ να ανταποκριθεί στην έκκληση για διάλογο επί του πυρηνικού της προγράμματος.
Ανεπιβεβαίωτες αναφορές για τη δοκιμαστική εκτόξευση έφθασαν το πρωί της Δευτέρας αρχικά από την Ιαπωνία. Εκπρόσωπος του ιαπωνικού υφυπουργείου Αμυνας δήλωσε ότι πύραυλος εδάφους-θαλάσσης μικρού βεληνεκούς εκτοξεύθηκε από την ανατολική ακτή της Βόρειας Κορέας γύρω στο μεσημέρι τοπική ώρα (06:00 ώρα Ελλάδας).
Λίγο αργότερα, το γενικό επιτελείο των νοτιοκορεατικών ενόπλων δυνάμεων ανακοίνωσε ότι η Πιονγιάνγκ είχε πραγματοποιήσει δοκιμή πυραύλου στο πλαίσιο ετήσιων στρατιωτικών ασκήσεων. «Η κίνηση είναι ανησυχητική» σχολιάσε υπό καθεστώς ανωνυμίας Ιάπωνας διπλωμάτης στη σύνοδο του APEC
Λίγο πριν από την έναρξη εργασιών του Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) στη Μπανκόγκ, στο οποίο συμμετέχουν όλες οι χώρες τις περιοχής πλην της Βορείου Κορέας, οι πρόεδροι των ΗΠΑ Τζορτζ Ο.Μπους και της Νοτίου Κορέας Ρο Μου-Χιούν είχαν συνάντηση και κάλεσαν τη Βόρειο Κορέα να ανταποκριθεί στις διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλονται για τη διακοπή του πυρηνικού της προγράμματος.
Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, οι δύο πρόεδροι απηύθυναν επίσης έκκληση για την επανάληψη το συντομότερο δυνατόν των πολυμερών διαπραγματεύσεων με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών, της Κίνας, της Ρωσίας, της Ιαπωνίας, της Βορείου και της Νοτίου Κορέας.
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την Κυριακή ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να εξετάσουν το θέμα παροχής κοινών εγγυήσεων ασφαλείας από πέντε χώρες προς την Πιονγιάνγκ, διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν προτίθεται να υπογράψει σύμφωνο μη επίθεσης, όρο που θέτει η Πιονγιάνγκ για να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- Θεσσαλονίκη: Κλείνει για 15 μέρες το Μετρό – Πότε διακόπτεται η κυκλοφορία
- Ανδρουλάκης για υποκλοπές: Ευθεία υπονόμευση της διάκρισης των εξουσιών, στο τραπέζι και η πρόταση δυσπιστίας
- Ο Móglaí Bap των Kneecap μιλάει για την αυτοκτονία της μητέρας του
- Είναι προφανές ότι οι ΗΠΑ μπήκαν σε αυτόν τον πόλεμο χωρίς καμία στρατηγική είπε ο Μερτς
- Από καλοκαίρι σε καλοκαίρι νέα δεδομένα για τον Γκονζάλο Γκαρσία στη Ρεάλ
- Παγκράτι: Ταυτοποιήθηκε ο δράστης της επίθεσης στην 23χρονη για μια θέση πάρκινγκ – Κρυβόταν για να περάσει το αυτόφωρο


